Депутат от ПП с шокиращи разкрития! Какво предлагали на Каримански

Според него най-правилният подход е коалицията да излезе с нов кандидат

Депутат от ПП с шокиращи разкрития! Какво предлагали на Каримански | StandartNews.com

"Самата идея да се избере гуверньор на БНБ с гласовете на опозицията, на ГЕРБ и ДПС, е в разрез за нашите разбирания за нулева толерантност към корупцията", заяви пред БНТ депутатът от "Продължаваме промяната" (ПП) Венко Сабрутев.

Той отрече твърденията на ГЕРБ, че управляващите са се провалили с избора. Подчерта, че Андрей Гюров е доказан професионалист и опитен финансист с блестяща публична репутация.

"Направихме много опити да обединим коалицията. Кандидатурата на Андрей Гюров може да обедини управляващата коалиция. В петък имах личен разговор с Каримански. Помолих го да се видим набързо, да дискутираме. Обясних, че търсим решение за двете страни, с което коалицията да излезе още по-силна, по-обединена, а двамата кандидати да получат дори повече от това, за което са кандидатствали", разкри Сабрутев.

Призна, че "Продължаваме промяната" са предложили на Любомир Каримански да стане представител на България в Световната банка.

"Моите думи бяха: Търсим win-win решение, според мен най-правилният подход е коалицията да излезе с нов кандидат, който да обедини вота на всички народни представители. Неговият отговор беше: Трябва да говоря със Слави Трифонов и с Тошко Йорданов", разказа Венко Сабрутев.

Депутатът смята, че ще е държавническо от страна и на "Има такъв народ" (ИТН) да оттеглят кандидатурата си, като подчерта, че тя не подкрепена нито от ПП, нито от коалиционните партньори, нито от част от опозицията. "За мен това е най-добрият изход от ситуацията. Продължаваме да седим зад идеята коалицията да излезе още по-обединена", заяви Сабрутев.

Сабрутев определи като нелепо твърдението на опозицията, че премиерът е издал класифицирана информация по отношение на спасителната операция. "Имаше зададен въпрос тъкмо от тях - какво се прави за спасяването на нашите моряци. Кирил Петков каза изключително ясно - не специална операция, а операция по изтегляне. Ако си представяте тюлени, които се движат по един час под водата и в един момент изскачат и взимат едни хора като по филмите, тук няма такова нещо. Търсим първата пролука, когато няма да се стреля, когато ще е безопасно, за да изтеглим нашите моряци", каза Сабрутев.

По никакъв начин Планът за възстановяване и устойчивост не е част от отношенията България-Северна Македония, категоричен бе Сабрутев. "Отново става въпрос за атака от стана на опозицията, която видимо се провали с Плана - той не се осъществи по времето на ГЕРБ, не беше официално предаден на ЕК, защото имаше отговор, който беше абсолютно негативен", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай