Сряда,

Депутат от ПП с шокиращи разкрития! Какво предлагали на Каримански

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
712
Депутат от ПП с шокиращи разкрития! Какво предлагали на Каримански
A
A
A

"Самата идея да се избере гуверньор на БНБ с гласовете на опозицията, на ГЕРБ и ДПС, е в разрез за нашите разбирания за нулева толерантност към корупцията", заяви пред БНТ депутатът от "Продължаваме промяната" (ПП) Венко Сабрутев.

Той отрече твърденията на ГЕРБ, че управляващите са се провалили с избора. Подчерта, че Андрей Гюров е доказан професионалист и опитен финансист с блестяща публична репутация.

"Направихме много опити да обединим коалицията. Кандидатурата на Андрей Гюров може да обедини управляващата коалиция. В петък имах личен разговор с Каримански. Помолих го да се видим набързо, да дискутираме. Обясних, че търсим решение за двете страни, с което коалицията да излезе още по-силна, по-обединена, а двамата кандидати да получат дори повече от това, за което са кандидатствали", разкри Сабрутев.

Призна, че "Продължаваме промяната" са предложили на Любомир Каримански да стане представител на България в Световната банка.

"Моите думи бяха: Търсим win-win решение, според мен най-правилният подход е коалицията да излезе с нов кандидат, който да обедини вота на всички народни представители. Неговият отговор беше: Трябва да говоря със Слави Трифонов и с Тошко Йорданов", разказа Венко Сабрутев.

Депутатът смята, че ще е държавническо от страна и на "Има такъв народ" (ИТН) да оттеглят кандидатурата си, като подчерта, че тя не подкрепена нито от ПП, нито от коалиционните партньори, нито от част от опозицията. "За мен това е най-добрият изход от ситуацията. Продължаваме да седим зад идеята коалицията да излезе още по-обединена", заяви Сабрутев.

Сабрутев определи като нелепо твърдението на опозицията, че премиерът е издал класифицирана информация по отношение на спасителната операция. "Имаше зададен въпрос тъкмо от тях - какво се прави за спасяването на нашите моряци. Кирил Петков каза изключително ясно - не специална операция, а операция по изтегляне. Ако си представяте тюлени, които се движат по един час под водата и в един момент изскачат и взимат едни хора като по филмите, тук няма такова нещо. Търсим първата пролука, когато няма да се стреля, когато ще е безопасно, за да изтеглим нашите моряци", каза Сабрутев.

По никакъв начин Планът за възстановяване и устойчивост не е част от отношенията България-Северна Македония, категоричен бе Сабрутев. "Отново става въпрос за атака от стана на опозицията, която видимо се провали с Плана - той не се осъществи по времето на ГЕРБ, не беше официално предаден на ЕК, защото имаше отговор, който беше абсолютно негативен", заяви той.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички