Демократична България сигурна. Пращаме оръжие на Киев

Газът за България вече е осигурен, каза Ивайло Мирчев

Демократична България сигурна. Пращаме оръжие на Киев | StandartNews.com

Демократична България изрази увереност - във вторник на коалиционен съвет властта ще вземе решение за изпращане на оръжие в помощ на Украйна. Това стана ясно от интервю на Ивайло Мирчев за БНТ.

Наистина "Демократична България" от самото начало имат принципна позиция по темата за изпращането на оръжия в Украйна. Това е решение на правителството, няма никаква нужда парламентът да взема решение, каза депутатът.

Ние сме оптимисти, във вторник има коалиционен съвет, на който тази тема ще бъде поставена, допълни той.

За "Демократична България" следващият ход е този въпрос да бъде предложен на вниманието на националните органи на партията - те са тези, които трябва да вземат решение какво се случва с ролята на ДБ в това управление. Целият цивилизационен свят вече изпрати военна помощ на Украйна - няма страна, която да не го е направила, подчерта Мирчев.

По въпроса дали ще пътува заедно с Корнелия Нинова и Кирил Петков на посещение в Киев, той заяви, че такива разговори не са водени. Самият Мирчев допълни, че е посетил Одеса и Болград, така че е наясно със ситуацията в Украйна.

Не сме коментирали смяна на министри заради разногласията по въпроса за военната помощ, категоричен е той.

Относно смяната на министъра на отбраната Стефан Янев, той заяви: Стефан Янев е открит путинофил, който в никакъв случай не работеше за интересите на България и времето показа, че това е било правилно решение.

Мирчев заяви, че големият проблем в момента е инфлацията. През следващата седмица правителството ще излезе с пакет за подпомагане и антикризисни мерки, които в момента се обсъждат, допълни той. Мерките ще бъдат доста широки и очакванията са да омекотят финансовия удар.

В тази коалиция "Демократична България" винаги се е старала да бъде предвидимият партньор, допълни той.

Газът за България вече е осигурен. Ясни са трасетата. Единственият проблем, който се решава в момента, е цената на доставките и се работи много активно по решаването му, съобщи Мирчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай