Даниел Лорер с новини за милиардите инвестиции у нас

Златните паспорти трябва да отпаднат, тази идея у нас е била опорочена, казва министърът

Даниел Лорер с новини за милиардите инвестиции у нас | StandartNews.com

"Най-важното, което трябва да направим тази година, е да направим България правова държава", заяви в интервю за БНТ министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Според него в съдебната реформа стъпките са ясни. "Те вече се случват. Сменихме ръководството на КЕВР и "Булгаргаз". Г-н Цацаров не е шеф на КПКОНПИ. Прокуратурата е най-голямото събитие, което чакаме. Ще има избори на нови членове на ВСС. Време е България да започне да догонва дори Румъния, която направи въпросните промени", каза Лорер.

"Златните паспорти трябва да отпаднат, тази идея у нас е била опорочена, у нас не са останали контролни механизми как се издават", коментира още той. Според него цялостният процес в държавата е бил счупен. "Направихме и проверка назад. Не са влезли кой знае какви пари в държавата. Няколко десетки милиона лева на година, икономическият ефект от това, че премахваме тази опция, е на практика нулев", коментира Лорер.

"Икономическият растеж се постига с инвестиции", допълни Лорер. "Инвестираме в инфраструктурата и в хората. 8 млрд. лв. се инвестират в България - за пътища, за нова детска болница, за вдигане на заплати на учители и лекари", каза министърът на иновациите и растежа.

Част от мерките в Плана за възстановяване и устойчивост са свързани с малките и средни предприятия - да изграждат енергийни мощности, както и изграждането на индустриални зони. Една от интересните идеи е операторите на тези зони да са способни да привлекат инвеститори, смята Лорер.

И допълни, че новият девиз е, че европейските средства не се усвояват, не се раздават, а се инвестират. За тази цел ще бъде изградена система от външни оценители и допълнителен мониторинг за това как се изразходват тези средства.

По отношение на ГЕРБ Лорер каза, че очакват конструктивно поведение. "От един депутат от ГЕРБ имаме 200 въпроса към правителството. Това е начин да забавиш работата на изпълнителната власт. Въпросите са израз на състоянието, в което ГЕРБ се намират в момента", смята Лорер.

По темата с евентуалното подслушване с шпионския софтуер Пегас министърът заяви, че не се е замислял, но няма нищо тайно, което да дискутира, затова приема нещата с усмивка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай