Понеделник,

Даниел Лорер каза как инфлацията ще намалее догодина

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
Даниел Лорер каза как инфлацията ще намалее догодина
A
A
A

Инфлационният натиск ще започне да намалява от следващата година, прогнозира пред БНТ министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Той и екипът му са амбицирани да върнат чуждестранните инвеститори чрез създаване на сигурна среда за бизнес, с ясни правила и възможност за подкрепа на стартиращи компании чрез обединяване на всички държавни финансови инструменти.

Ако Европейската централна банка възприеме заявения от Федералния резерв на САЩ курс да вдигне лихвите и спре изкупването на държавен дълг, натискът на инфлацията в общността ще намалее, каза Даниел Лорер.

"Така че като монетарна политика натискът за инфлация ще започне да намалява от догодина. Междувременно у нас ние нямаме тези лостове на действие, така че можем да работим само и единствено с нашия бюджет, като фискални мерки, за да подпомогнем най-слабите от българското общество и да облекчим удара на инфлацията от тях", каза Лорер.

За да се ускори темпа на икономиката са нужни инвестициите и новият министър е амбицирани да ги осигури. "От 10 години насам чуждестранните инвестиции дефакто са пресъхнали. Затова аз считам, че започвайки от следващата година, променяйки имиджа на България на място, в което може да се работи без риск за собствеността, тези инвеститори отново ще се появят и пожелаят да инвестират. Имаме списък от тях за много сериозни цифри. Много сериозни цифри, които просто чакат да видят една предвидима среда и една държава и администрация, която ги пресреща с отворени обятия", заяви Даниел Лорер.

Той обясни, как ще си сътрудничат ведомствата в подкрепа на инвеститорите. "Българска агенция за инвестиции намира потенциален инвеститор, който решава да инвестира в някоя от индустриалните зони, които са в Националната компания индустриални зони, която е в Министерството на промишлеността. Двете организации се събират. Приготвят пакет и инвеститорът е добре дошъл у нас", обясни министърът на иновациите и растежа.

Предвижда се и обединяване на финансовите инструментите в подкрепа на бизнеса. "Както Националния иновационен фонд, който помага на учените да направят технолочиген трансфер на тяхната разработка в някакъв начинаещ бизнес, така и Фондът на фондовете, който предлага финансиране на стартъпи от различно ниво на растеж, така и ББР, която вече предлага заеми на по-зрели бизнеси. Събираме тези инструменти на едно място и рационализираме дейността им, така че да има много ясна верига кой и кога може да се финансира и от кой инструмент на държавата", поясни Лорер.

Образованието също трябва да заработи в подкрепа на иновативния бизнес. "Това означава академични кадри на изключително високо ниво - докторанти, професори в новите дисциплини, изкуствен интелект, дълбоки технологии, които да могат да захранят нашите стартъпи с достатъчно ниво на знание, така че те да създават наистина иновации на световно ниво. Иначе ще останем обслужваща икономика", каза още Даниел Лорер.

Новото министeрство ще работи и за инвестиции по линия на Зеления преход, във ВЕИ инсталации, зелен водород, системи за съхранение на електричество и др.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички