Даниел Лорер каза при какво условие ще налагаме санкции на Москва

Напрежение между нас и Радев няма, има критики, казва министърът

Даниел Лорер каза при какво условие ще налагаме санкции на Москва | StandartNews.com

Първа грижа на правителството е хората да са на топло и българският бизнес да продължи да работи. Това и нашите европейски партньори го разбират, така че позицията на България ще бъде санкции да не се налагат максимално дълго и да има компенсации, ако по някаква причина това се случи, обяви пред бТВ министърът на растежа и иновациите Даниел Лорер.

Той каза още, че помощта за бизнеса ще продължи със същия интензитет, както досега, и ако е необходимо с по-голяма. "Бюджетът за момента е стабилен и актуализация е предвидена през лятото. Това, което наблюдаваме в момента е колко стабилно ще са цените на горе, за да видим необходими ли са допълнителни компенсации", каза министърът.

"Ако войната и санкциите, които идват в момента, продължат със същия интензитет, ще върнат руската икономика не просто в 10 години назад, а може би в 80-те години на миналия век. Над 200 американски компании излязоха от Русия, включително всички гиганти в нефтената индустрия", отбеляза Лорер. Според него, когато войната в Украйна приключи, ще има план за възстановяване и устойчивост.

"Събрахме всички работодателски организации в министерството на иновациите и растежа и ги помолихме да започнат да картографират къде какви професии са необходими в България. Тяхната първична оценка беше, че имаме недостиг от около 200 000 работници у нас във всевъзможни професии", обяви министърът по повод бежанската вълна от Украйна и възможността хората, които намират убежище у нас, да започнат работа.

По повод предстоящия летен туристически сезон Даниел Лорер посочи, че руските летовници отдавна не са най важния сегмент на туризъм у нас. "Всъщност повечето от тях са дълготрайни летовници, които имат собственост у нас и просто остават тук за дълго. Аз предвиждам, че ако санкциите в Русия са толкова сериозни или продължат още дълго, ще имаме огромен наплив от имигранти от Русия, а това ще доведе до динамика и движение на пазара на недвижимости, която ще е положителна за България", каза той.

"Държавата до този момент се справя в рамките на ресурсите, с които разполага. Знаете, че отговорихме успешно на предизвикателствата на ковид кризата и енергийната криза преди войната, гласувахме милиарди помощи както за бизнеса, наложихме мораториум на цените на енергията за битовите потребители", заяви Лорер.

По думите му правителството работи като един отбор. "Тази четворна коалиция работи заедно, за да посрещне всички предизвикателства, които се случват. Войната в Украйна обаче постави цяла Европа пред изпитания. Важно е България да отстои националния интерес, а именно да бъде заедно с европейските си партньори с партньорите си от НАТО в единна позиция", заяви Даниел Лорер.

"Всички видяха коя е групата, която създава напрежение и че те бяха агресивно настроени. Украйна вече прецени, че ръководителят на тази група е "персона нон грата" за нея. Ако българските служби не смятат така, украинските го смятат. Ние като хора се почувствахме застрашени, тъй като снежните топки днес могат да бъдат различни неща утре", каза Лорер за случилото се на Шипка на 3 март.

"Напрежение между нас и Радев няма, има критики. В една демократична държава това е абсолютно оправдано. Всяка институция е длъжна да изразява мнение когато има такова по темите, които смята, че са важни за нея и за цялото общество", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай