Човек на Слави защитава коалицията, колко остри са проблемите

Признава, че в последно време има казуси, които изострят отношенията в коалицията

Човек на Слави защитава коалицията, колко остри са проблемите | StandartNews.com

В ситуацията на редица кризи предсрочни избори не са изход. Това не е държавническо поведение. Затова максимално се стремим всички коалиционни партньори да се уповаваме на коалиционното споразумение, което играе ролята на фундамент. Докато то се спазва, се надявам, въпреки различията и публичното говорене, да има консенсус и стабилност в държавата. Това разкри пред Нова телевизия депутатът от „Има такъв народ” Станислав Балабанов.

„Едни предсрочни избори ще задълбочат още повече кризите. Но в последно време наистина има казуси и проблеми, които изострят отношенията в коалицията”, подчерта още Балабанов.

Депутатът уточни, че темата за БНБ не е била залегнала в коалиционното споразумение. „Всеки имаше право да издига собствен кандидат. Да изключим всякакви лъжи и спекулации - предварителна договорка за обща кандидатура не е имало. Затова ние бяхме толкова предвидими отначало по отношение на нашата позиция”, коментира Балабанов.

Според него Любомир Каримански е бил обединяващата личност в предходни и настоящи парламенти. „Асен Василев идваше на крака в Народното събрание да му стисне ръката, когато Каримански приемаше извънредни бюджети. Тогава беше обединяваща личност. В един момент обаче стана разединител”, припомни депутатът.

Той посочи, че съжалява Андрей Гюров, защото „не е лош човек”, но се е превърнал в жертва на собствените си партийци. „Беше издигнат в последния момент. След това беше свален. Не знам на каква цена е готов да унижава качествата си, но се получи така”, смята депутатът.

Балабанов разкри и каква е била предисторията: „Продължаваме промяната" в месеца, в който се бавеше процедурата за издигане на номинации за управител на БНБ, имаха няколко предложения, към няколко личности, за да ги издигнат като кандидатура. Като започнем от Кристалина Георгиева - сами си направете сметка защо тя. Минем през Илиян Михов от Сингапур и стигнем до една дама, която беше с бакалавърска степен”, поясни той.

„В парламента имаше абсурдното предложение да се променят правилата и изискванията за това как да изглежда гуверньорът на БНБ и да отпадне степента „магистър”. Опазил ни Господ, че ние не приехме тази поправка, защото щяхме да станем за смях”, категоричен е Балабанов.

„Логиката е коалиционните партньори в един парламент да се изправим срещу модела, който българските граждани очакват да променим - този на ГЕРБ и ДПС, старото статукво”, допълни Балабанов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай