Слави реши как ще гласуват депутатите му за оръжията за Украйна

Управляващата коалиция трябва да реши спорния въпрос ще изпратим ли оръжие на Украйна

Слави реши как ще гласуват депутатите му за оръжията за Украйна | StandartNews.com

Народните представители от “Има такъв народ” ще гласуват по съвест, въпреки че лидерът им Слави Трифонов се обяви категорично в полза на даването на оръжие за Украйна. Това стана ясно от изявление на депутата от ИТН Станислав Балабанов на влизане на днешния коалиционен съвет, който ще заседава именно по темата за оръжието за Украйна.

Управляващата коалиция не е застрашена, докато не е нарушено коалиционното споразумение, каза още Балабанов.

Той обяви, че би желал да е част от делегацията, водена от премиера Кирил Петков в Киев. „Искам да пътувам умишлено, за да изключа сам за себе си всякакви спекулации по отношение на войната”, каза депутатът от ИТН и допълни, че партията им ще бъде свободна в избора си.

Лидерите на партиите трябва да решат спорния въпрос ще изпрати ли България оръжие към Украйна и какви биха били стъпките на властта. От „Демократична България” и „Има такъв народ” са „за” военна помощ за Украйна, а от БСП – твърдо „против”.

Премиерът Кирил Петков настоява партийните лидери да постигнат консенсус като за тази цел не се отказва от идеята си българска делегация да пътува до Киев, за да се вземе информирано решение.

Преди дни съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че ще внесе повторно предложението България да подпомогне Украйна с оръжие в Народното събрание. "Демократична България" ще се възползва от възможността да предложи точка в дневния ред на първото заседание на парламента на 4 май и ще постави именно темата за гласуване на решенията за военната подкрепа.

Предложение за осигуряване на оръжейна помощ на Украйна направи и ГЕРБ. От "Продължаваме промяната" предлагат предоставяне на "техническа помощ за защита" и обявиха, че ще търсят начин да се достигне до единно решение на партньорите в кабинета.

Вчера министър-председателят Кирил Петков обяви дарителска кампания в помощ на Украйна, което предизвика разнопосочни реакции.

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов нарече идеята "най-чудовищната глупост", а украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба благодари на българския министър-председател за инициативата.

Другата тема, която се очаква да бъде обсъдена на коалиционния съвет, е посещението на българска делегация в Киев, което е насрочено за утре. В украинската столица делегацията ни ще предаде каски и бронежилетки, които българското правителство е обещало на Украйна. Очакванията на премиера са представителите на управляващата коалиция, които ще пътуват до Киев, да се запознаят с реалната ситуация в Украйна.

Днес стана ясно, че външният министър Теодора Генчовска няма да пътува за украинската столица. В Киев "Има такъв народ" ще бъде представляван от Станислав Балабанов. Тази сутрин депутатът от "Продължаваме промяната" Калоян Икономов обяви пред Нова телевизия, че той ще представлява парламентарната група в делегацията. От "Демократична България" също се очаква да се включат във визитата. Този следобед Изпълнителното бюро на БСП реши социалистите да не изпращат свой представител в Киев.

Премиерът Кирил Петков заяви, че се надява на постигане на партиен и социален консенсус преди заминаването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай