Понеделник,

Булгаргаз скочи на Петков: Уволненията са политически

От: Рачо Рачев -
Булгаргаз скочи на Петков: Уволненията са политически
A
A
A

Освободеният вчера Съвет на директорите на "Булгаргаз" е научил от медиите за решението на принципала "Български енергиен холдинг" (БЕХ) да назначи нов борд на дружеството обществен доставчик на природен газ. Официално мотиви за това решение не са посочени, се казва в позиция на уволнените директорите на дружеството.

В свои изявления днес, 29.01.2022 г., министър-председателят и министърът на енергетиката се позоваха на резултати от проверка, извършена от принципала БЕХ в „Булгаргаз“ ЕАД. Бордът на „Булгаргаз“ ЕАД не е информиран за приключването на тази проверка и за нейните резултати. Ръководството на дружеството беше запознато с предварителен доклад, който съдържаше изцяло погрешни твърдения, констатации и препоръки. По всяко от тях, „Булгаргаз“ ЕАД предостави подробни разяснения, допълнителна информация и обосновки, пишат от "Булгаргаз".

Заявяват, че публично отправените критики към тях за "грешни или неправилни решения“, които са довели до получаването на по-малки количества азерски газ създават внушения, че поради това цените на газа за българските потребители са завишени. Тези твърдения не почиват на никаква обективна основа, категорични са от "Булгаргаз".

Ето и цялата позиция на освободените директори:

Съветът на директорите на „Булгаргаз“ ЕАД научи от медиите за решението на принципала „Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ) да назначи нов борд на дружеството – обществен доставчик на природен газ. Официално мотиви за това решение не са посочени.

В свои изявления днес, 29.01.2022 г., министър-председателят и министърът на енергетиката се позоваха на резултати от проверка, извършена от принципала БЕХ в „Булгаргаз“ ЕАД. Бордът на „Булгаргаз“ ЕАД не е информиран за приключването на тази проверка и за нейните резултати. Ръководството на дружеството беше запознато с предварителен доклад, който съдържаше изцяло погрешни твърдения, констатации и препоръки. По всяко от тях, „Булгаргаз“ ЕАД предостави подробни разяснения, допълнителна информация и обосновки.

Публично отправените критики към Съвета на директорите на „Булгаргаз“ ЕАД са за „грешни или неправилни решения“, които са довели до получаването на по-малки количества азерски газ. Правят се внушения, че поради това цените на газа за българските потребители са завишени. Тези твърдения не почиват на никаква обективна основа.

Както „Булгаргаз“ ЕАД многократно е разяснявало, единствената причина, поради която българският пазар не може да получи всички количества природен газ по договора с азерската страна, е липсата на българо-гръцката газова връзка – газопровода IGB от Комотини до Стара Загора. Принципалът БЕХ, Министерството на енергетиката и Министерския съвет на Република България имат достъп до оригиналния текст на договора с азерския партньор и следва да приемат факта, че мястото за доставка на газа е еднозначно определено – Комотини. Както е известно, този договор не е подписан от настоящото ръководство на „Булгаргаз“ ЕАД, но стриктно следва да се изпълнява.

В края на 2020 г. и през 2021 г. ръководството на „Булгаргаз“ ЕАД, БЕХ и Министерството на енергетиката успяха да предотвратят неизпълнението на договора и плащане на неустойки на азерската страна във връзка с липсата на IGB и невъзможността за получаване на азерския газ в Комотини. В резултат на трудни преговори, договорът беше спасен и беше осигурена диверсификация на доставките чрез вноса на азерски газ, макар и в намалени количества. Важно е да се подчертае, че азерската страна прие да доставя тези количества на договорната цена по алтернативен газопровод, въпреки че няма такова задължение по договора.

Малко информация от миналото: през 2013 г. към датата на подписване на договора с азерската страна, „Булгаргаз“ ЕАД е било в тежко финансово състояние и е поело финансови ангажименти към азерската компания, които към онзи момент не е било в състояние да изпълни. Към днешна дата, общественият доставчик е в отлично финансово състояние, като отчита, че 2021 г. е най-добрата за последното десетилетие – с рекордни продажби и рекордна печалба. Отличното финансово състояние и провеждането на открита търговска политика спечели доверието на чуждестранните партньори, финансовите институции и на българската индустрия. Това позволява „Булгаргаз“ ЕАД да договаря отлични търговски и ценови условия по търговските си договори, от които се ползват топлофикационни и газоразпределителни дружества, българската индустрия. „Булгаргаз“ ЕАД гарантира сигурността и непрекъснатостта на доставките за своите клиенти и е надежден и желан партньор.

Относно причините за повишенията на цените на природния газ през последните месеци, „Булгаргаз“ ЕАД нееднократно е съобщавало, че те са изцяло външни за България като част от общия пазар на Европейския съюз. Това ясно се осъзнава от големите индустриални консуматори в България, които успяха за запазят своята конкурентоспособност на външните пазари, най-вече благодарение на значително по-ниските цени на природния газ, доставян от „Булгаргаз“ ЕАД.

Съветът на директорите разглежда решението за смяната като политически мотивирано и в противоречие с направените заявки за експертно управление на държавните дружества. Подобни безпринципни действия със сигурност не са в интерес на „Булгаргаз“ ЕАД и неговите клиенти.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички