БСП гони азбукарите

Инфарктен пленум в събота "самоизключва" Първанов и компания

БСП гони азбукарите | StandartNews.com

София. Азбукарите, начело с експрезидента Георги Първанов и бившия МВР шеф Румен Петков ще бъдат "самоизключени" от БСП на соцпленума в събота. До 1 февруари двамата ще са членове на ръководния орган на Столетницата и шефовете на "Позитано" 20 очакват от тях да присъстват и да обяснят пред другарите причините за подривната си дейност. Началниците в Столетницата пък ще приведат доказателства, че двамата азбукари са нарушили устава и така са се "самоизключили". Формално актът по тяхното отстраняване ще бъде финализиран с гласуване. На "Позитано" 20 са получени 168 декларации от конференции, с които осъждат действията на Първанов и компания и ги определят като "предателство" и "безотговорност".

"Страницата АБВ ще бъде затворена", заяви евродепутатът Илияна Йотова. По нейни думи Първанов ясно е показал, че проектът АБВ не се бори за разширяване на влиянието на левицата, а за партията. Тя допълни, че соцбюрото е направило опит за протягане на ръка към азбукарите, а те грешно са го разпознали като ултиматум.
Зам.-шефът на БСП Димитър Дъбов пък съобщи позицията на соцръководството - че след като до понеделник червените в АБВ не са приели поканата на партията да замразят проекта и паралелната лява евролиста, то по смисъла на устава те са се поставили както извън него, така и извън членството си в БСП.

Първанов не беше открит за коментар. Петков пък обяви, че не е нужно да се оправдава. "За мен е важно да се концентрираме върху политиката и да направим силен ляв вот. Да изпратим максимален брой депутати в групата на социалистите", каза той пред агенция Фокус. И добави, че не разбира "акта по самоизключване".
Пленумът в събота ще обсъди и евролистата на БСП, която ще бъде утвърдена на конгрес на 8 февруари. Соцлидерът Сергей Станишев е с най-много номинации за Брюксел - 221. Следват го Илияна Йотова с 208, бившият парламентарен шеф Георги Пирински със 121, зам.-шефът на БСП Янаки Стоилов със 78 пъти. Външният министър Кристиан Вигенин има 37 номинации. Само три са за Първанов, а за Ивайло Калфин - 13.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай