БСП вдига заплатите. Ще убеди ли Кирил Петков?

България не може нито без руски газ, нито без руски петрол, каза социалистът

БСП вдига заплатите. Ще убеди ли Кирил Петков? | StandartNews.com

България не може нито без руски газ, нито без руски петрол. Това заяви шефът на ПГ на БСП Георги Свиленски в интервю за БНТ. „Аз съжалявам, че България винаги най-стриктно и точно спазва всички санкции и мерки, а други държави се възползват от тях или ги заобикалят. Така че препоръчвам на българското правителство да отстоява българския национален интерес, а той е българското общество и икономика да има петрол и газ на достъпни цени. Цената трябва да бъде такава, каквато е договорена, правителството трябва да продължи разговорите с “Газпром“, а ако не успее, да компенсира българските граждани и бизнес“, каза социалистът.

Според Георги Свиленски българските граждани и икономика очакват да бъдат подпомогнати в тази криза и затова левицата предлага своя пакет от икономически мерки в актуализацията на бюджета.

Част от тях са таван на регулираните стоки, намаляване на ДДС на българските зеленчуци и стоките от малката потребителска кошница, увеличаването на минималната работна заплата.

„Българското правителство трябва да се грижи не само за днес, а за следващите години напред. Така че това са правилни действия и те трябва да бъдат подкрепени“, смята социалистът. Той обаче не каза какво мисли за пакета мерки на БСП управляващата коалиция и подкрепят ли се от премиера Кирил Петков исканията на социалистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай