Четвъртък,

БСП си иска форсмажора. Ще се питаме "Защо не послушахме Нинова?"

От: Рачо Рачев, сн. Дарик -
651
БСП си иска форсмажора. Ще се питаме "Защо не послушахме Нинова?"
A
A
A

Предложението на Корнелия Нинова за въвеждане на форсмажор във връзка с войната бе аргументирано днес от заместник-председателя на Народното събрание и депутат от БСП Кристиан Вигенин. „Част от хората в момента не виждат тази нужда, но на мен ми се струва, че много скоро ще сме в положение, в което ще си казват “Защо не послушахме Нинова, когато го предлагаше?“, подчерта Вигенин в интервю за Дарик радио.

Той обясни, че от една страна заради войната са нарушени доставките на фирмите ни с Украйна и Русия. На фона на мащабните санкции, доставките ще се нарушат и за други страни, а нашата икономика е отворена и това ще е вторичен ефект.

„Тогава ще се окаже, че много голяма част от фирмите ни няма да могат да изпълнят своите ангажимент, може да им се наложи да регистрират загуби и санкции. Това, което Нинова се опитва да направи, е да се облекчи този процес. Това е едно предложение на икономическия министър, то е далновидно, гледа малко по-напред от ситуацията в момента“, каза Кристиан Вигенин.

Форсмажор няма да има, заяви обаче министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер при откриването на офис на "Продължаваме промяната" във Велико Търново. Според Лорер предложеният ход няма да е от полза за бизнеса."В момента няма място форсмажор да бъде обявен за държавата, тъй като щетите върху икономиката като цяло ще бъдат много по-големи, отколкото ползите за някои конкретни фирми, които ще имат затруднения. За компаниите ние се грижим, както се грижим по време на ковид кризата – продължаваме и сега. Постоянно гледаме дали мерките са адекватни на състоянието в момента", обясни министърът.

„Предоставянето на оръжия и боеприпаси ни приближава в много голяма степен до идеята, че ние ставаме част от този конфликт. Тук не може да има две мнения по въпроса. При всички случаи големият въпрос пред нас е как България реагира на този конфликт и аз смятам, че и с активната роля на БСП, и отчитайки спецификата на България и обществените настроения, заемаме една логична позиция в случая. Да - хуманитарна помощ, да - всякакво възможно друго съдействие, максимално най-добър прием на бежанците от войната, но без изпращане на оръжия и боеприпаси“, категоричен бе Кристиан Вигенин.

Той смята, че можем да предложим повече от гледна точка на хуманитарната помощ и по-конкретно изпращането на лекарства и храни. „България е част от Европейския съюз и НАТО, но нека се опитаме да бъдем страната, която се фокусира върху спасяването на човешки животи, не върху отнемането им“, допълни той.

По думите му неучастието на България към страните, които предоставят военна помощ на Украйна, не трябва да се възприема като страх. „Ние участваме във всичко останало, което се прави, но има някакви граници, които са обществено неприемливи. Тази граница е както за обществото, така и червена линия за БСП като част от управлението“, категоричен бе Вигенин.

„Някои партии политиканстват и се опитват да използват страховете на хората, за да трупат политически дивиденти, това не бива да се случва. БСП действа умерено, спокойно, ефективно и се опитваме да държим тази линия, която в някаква степен да държи българското общество единно“, каза още зам.-председателят на БСП.

„Неведнъж съм казвал, че големият риск за сигурността на България не е толкова външната военна заплаха, а тежкото разделение в българското общество“, посочи Кристиан Вигенин.

„Как да наречем нещо, което е свързано с пълномащабна военна операция на територията на цялата страна, в която чужди войски навлизат? Какво е това, освен война“, заяви Вигенин във връзка с обществената дискусия по този въпрос като допълни, че от тази гледна точка в БСП не е имало колебания как това да бъде наречено. „Не е въпросът как ще го наречем, въпросът е какво е то, и че не може в 21-и век да си решаваме проблемите с подобен тип войни“, категоричен бе зам.-председателят на Народното събрание.

Във връзка с организацията на бежанците, които пристигат у нас, Вигенин заяви: „Аз не бях доволен от това, което видях, но в последните няколко дни нещата започнаха да се наместват вече“, обясни той. Във връзка с хаоса около 40-те лева за бежанците Вигенин уточни, че тези пари не се дават на хората на ръка, а на хотелите, които ги настаняват, което е един вид подкрепа за туристическия бизнес на България.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички