БСП се усъмни в новата цена на газа. Кои потребители ще страдат?

Политическите решения и пазарът оказват еднакво влияние върху цената на тока и на газа

БСП се усъмни в новата цена на газа. Кои потребители ще страдат? | StandartNews.com

"Булгаргаз" намалява цената на природния газ с 17,5%, но това ще рефлектира с почти толкова върху тези потребители, на които "Булгаргаз" е доставчик. За останалите, които минават през друг доставчик на газ, не съм много убеден, че ще е точно толкова намалението, заяви пред БНТ членът на Изпълнителното бюро на БСП и енергиен експерт Таско Ерменков.

Той смята, че политическите решения и пазарът оказват еднакво влияние върху цената на електроенергията и на газа. Ерменков посочи, че голяма част от повишаването на цените се дължи на външни фактори като увеличеното потребление на природен газ в Западна Европа, но и обърна внимание, че ако България не бе преминала толкова рязко на ценообразуването на природния газ от дългосрочни договори към спотови цени, нямаше да го има този скок в цената на газа в момента.

"Защо все още го няма интерконекторът с Гърция, по който можеше да се прокарва по-евтиния азерския газ", попита Таско Ерменков. Според него са абсолютно безпочвени оправданията с ковид.

"България успя да построи един много по-сложен газопровод, над 400 км от турската до сръбската граници, а едни 30-40 км се оказаха неспособни за строителство. Защо? Защото най-вероятно начинът, по който беше конструиран този проект, беше направен така, че той да не стане", коментира Ерменков.

По думите му ограничаването на износа на ток и връщането от свободния пазар на ток на регулирания са решения, които изискват разрешение от Европейската комисия, а това изисква време.

"Проблемът е, че България получава електроенергия на средноевропейски цени, за разликата от доходите ни, които са далеч от средноевропейските", каза Таско Ерменков. Той увери, че регулираният пазар на ток за битовите потребители ще остане.

"В България липсва Стратегия за устойчиво енергийно развитие. Защото всяко решаване на енергийните проблеми на парче води до сегашното положение - свръх инвестиционен бум през 2012 г. с фотоволтаични централи, занемаряване на проекти, което в момента можеха да действат и да произвеждат енергия като АЕЦ "Белене" и получаване на това, което се нарича неустойчивост на енергийната ни система. Какво трябва да се направи? Твърд привърженик съм на това, че "Белене" трябва да бъде построена. Там са инвестирани достатъчно пари, които да бъдат заровени, ще бъде грях. И най-вече, там ще стане най-бързо и най-евтино", коментира енергийният експерт.

Според Таско Ерменков, ако бъдат предприети мерките, които са заложени в коалиционното споразумение, сметките на домакинствата няма да скочат след падането на мораториума.

"Единственият случай, при който може да има проблем за доставките на газ за България е, ако Русия бъде изключена от системата SWIFT. Други причини няма", каза още Таско Ерменков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай