БСП подаде в КС жалба срещу бюджета на НЗОК

"Със закона за бюджета на НЗОК се променят 17 закона, които са структуроопределящи", оплака се народният представител Филип Попов...

БСП подаде в КС жалба срещу бюджета на НЗОК | StandartNews.com

"Със закона за бюджета на НЗОК се променят 17 закона, които са структуроопределящи", заяви народният представител Филип Попов по повод иска на ПГ на "БСП за България" до Конституционния съд по отношение на бюджета на НЗОК. Той поясни, че практиката на КС показва, че това е противоконституционно.

"Изредили сме в иска няколко решения на КС, в които ясно е записано, че не могат да се правят промени в преходни и заключителни разпоредби на такъв Закон за бюджета, какъвто е този на НЗОК, и през тях да се променят други закони, които нямат нищо общо", коментира Попов. Той обясни, че в случая такъв закон е Изборният кодекс. "Искаме да спрем издевателството над законодателния процес, което се случва постоянно в това Народно събрание", категоричен бе социалистът.

По думите му с настоящия Закон за бюджета на НЗОК се правят основни промени в основни закони, които нямат общо с бюджета на НЗОК. "Това е недопустимо в една правова държава", заключи народният представител. 

"Прави ни впечатление, че много от предложенията уреждат форми на организация на дейността на Министерството на здравеопазването, което няма нищо общо със Националната здравноосигурителна каса", това коментира народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Георги Михайлов.

Той допълни, че има и други предложения, които повдигат много въпроси. "Едно от тях е закриването на Фонда за лечение на деца в чужбина и най-вече на неговия обществен съвет, който представляваше взаимодействие между общественото начало и администрацията и даваше възможност за контрол на лечението на децата", каза проф. Михайлов.

Той посочи, че е нелогично  създаването на т.н. "мегаагенция за медицински надзор", която съдържа дейности, които са абсолютно противоречиви - одита, трансплантационните проблеми, регистрацията на лечебните заведение. По думите му тази агенция тепърва трябва да се структурира и тя ще създаде много допълнителни проблеми на здравеопазването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай