БСП-Пловдив защити Гергов

Десетки социалисти се събраха за да заявят подкрепата си за своя градски лидер Георги Гергов

БСП-Пловдив защити Гергов | StandartNews.com

Снимка-БНР

Десетки социалисти се събраха пред централата на БСП в Пловдив, за да заявят подкрепата си за своя градски лидер Георги Гергов, който по-рано днес беше изключен от партията, съобщи БНР.

Решението беше взето от Националния съвет на левицата, въпреки че според социалисти и юристи уставът не позволява това, защото самият той го напусна сам още през декември.

В същото време от БСП-Пловдив, откъдето вече заявиха, че свалят доверието си от лидера Корнелия Нинова, приеха позиция, която утре ще й бъде връчена в партийната централа на "Позитано 20" в София.

"В момент, когато нашата партия трябва да се доказва като политически субект, призван да носи отговорност за бъдещето на нацията, тясното партийно ръководство избира пътя на вътрешнопартийната война", пише в позицията.

Ръководството на БСП-Пловдив иска снемане на доверието на Изпълнителното бюро на Националния съвет заради липса на адекватна на дневния ред политика, маскирана с преднамерени скандали.

"БСП загуби окончателно всяко право да се нарича демократична, социалистическа и българска партия" - пише в позицията на местните червени. Според тях това е така, защото: "Изпълнителното бюро нарушава системно устава на партията, управлява с интриги, натиск и заплахи в мутренски стил и репресира с Гьобелсови средства инакомислещите и критичните гласове.

"Атаката срещу лидера на Пловдивската партийна организация е институционална, но се персонализира, за да скрие истинските мотиви на инициаторите - подреждане на листата за парламентарни избори с лица, които не могат да привлекат широк кръг избиратели, защото са неубедителни", заявяват още пловдивските социалисти.

Атаката те обясняват по още два начина - БСП-Пловдив и Гергов са независими от благоволението на Нинова, както и факта, че той е Почетен консул на Русия.

"Ние, социалистите, нямаме право да мълчим, защото с мълчанието на добрите хора фашизмът порази света. Да предпазим партията от командирския костовистки стил, който се опитват от "Позитано" 20 да наложат в БСП", пише в заключение в позицията.

Шестимата председатели на районните организации на партията в града под тепетата се застъпиха за настоящия градски лидер. Зад Гергов застанаха също депутатите от БСП Георги Търновалийски и Теодора Халачева.

Организационният секретар на партията в Пловдив Димитрина Вакрилова даде отговор на въпроса кой стои зад атаката срещу Георги Гергов. По думите ѝ, случващото се е в резултат на доноси от 20 местни социалисти, премахнати от ръководството на БСП в Пловдив заради липса на качества.

"Готови сме да хвърлим партийните си билети, но няма да се оставим един малък кръг от хора да се опитат да ни отстранят", заяви пък Търновалийски.

Самият Георги Гергов обяви, че напуска НС, защото не е съгласен с водената политика на Корнелия Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай