БСП категорични за оръжията, виждат нова заплаха за управлението

"Аз не знам дали Путин е агресор, зависи какво влагаме в това", отговори министърът

БСП категорични за оръжията, виждат нова заплаха за управлението | StandartNews.com

Управляващата коалиция ще бъде силно разтърсена заради спирането на газа и това може да събори правителството, изненадващо и лаконично призна в интервю за Нова телевизия социалният министър Георги Гьоков, който е представител на БСП във властта.

Що се отнася до изпращането на оръжие за Украйна, Гьоков обясни защо това е много сложен въпрос. "От който и аспект да го разглеждаме, ще има различни мнения. За БСП прекият износ на оръжия е табу", категоричен бе министърът социалист.

"Никога не съм бил привърженик на Путин. Той не е изразител на някакви социалистически идеи и идеали, и ръководи много голяма и сериозна държава", каза Гьоков по повод обвиненията, че БСП води проруска политика и че поддържа Владимир Путин.

"Аз не знам дали Путин е агресор, зависи какво влагаме в това", отговори министърът на въпрос какъв все пак е руският президент - агресор, диктатор или човек, който пази границата на страната си от потенциални нападения. Гьоков смята, че 'с оглед на ситуацията можем да го оценяваме всякак, включително и като диктатор. Путин ''напада, но никой не ни казва каква е причината за това'', уточни министърът. 

Гьоков не се ангажира да даде точна оценка за действията на руския президент, които бяха осъдени от почти целия свят. ''Историята ще даде оценки на това какъв е Путин в момента. Но аз и БСП сме осъдили категорично войната. Няма как нормална партия и нормален човек да приветства това", декларира той.

В неговия ресор Гьоков посочи, че в рамките на правителството няма съгласие по идеите на БСП за въвеждане на необлагаем минимум върху доходите, както и за таван на цените на определени стоки.

Той увери, че се работи по автоматично определяне на минималната работна заплата на 770 лв., но не е сигурен дали ще се случи. “Към момента финансовото министерство не е склонно да разглежда нова минимална заплата”, поясни министърът.

Той коментира и дългите опашки пред пощенските станции за великденските добавки. “Голяма част от пенсионерите получават пенсиите си по банков път. Ако искам да използвам конспиративни теории, мога да кажа, че руснаците са хакнали нашите пощи”, каза Георги Гьоков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай