БСП иска нов механизъм за освобождаване на главния прокурор

В момента всеки прокурор може на теория да разследва главния, но всички са му подчинени

БСП иска нов механизъм за освобождаване на главния прокурор | StandartNews.com

Българската социалистическа партия (БСП) има концепция за промени в Конституцията, според които гражданите ще могат пряко да се жалват в Конституционния съд, съобщи пред НоваНюз депутатът от БСП Явор Божанков.

Голяма част от идеите на левицата обаче се отнасят до статута на обвинител номер едно. "Необходимо е и отказите на прокуратурата да образува и да повдига обвинения да могат да се обжалват с цел съдебен контрол върху актовете на главния прокурор", обясни Божанков.

Той сподели, че има някои точки, по които съществува консенсус между коалиционните партньори. "Фигурата на главния прокурор трябва да има по-орязани правомощия и да има ясна отчетност. Също така да бъде освобождаван с определен механизъм и да не се намесва в работата на отделните прокурори", каза депутатът.

"Трябва да има разделение във Висшия съдебен съвет - съдии да не гласуват за главен прокурор, а прокурори - за върховен съдия във ВКС. Да се създадат две колегии, които да не се намесват в кадровите си политики", смята Божанков.

По думите му в момента всеки прокурор може на теория да разследва главния, но това не се случва, защото са му подчинени. Нужен е вариант за независимо разследване на главния прокурор, той трябва да бъде магистрат", категоричен е депутатът.

"Трябва да има разделение във ВСС - съдии да не гласуват за главен прокурор, а прокурори - за върховен съдия във ВКС. Да се създадат две колегии, които да не се намесват в кадровите си политики", смята Божанков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай