БСП и ГЕРБ сблъскват оценки за първия мандат на Радев

Като достойно изпълнен определят първия мандат на президента Румен Радев от БСП

БСП и ГЕРБ сблъскват оценки за първия мандат на Радев | StandartNews.com

Като достойно изпълнен определят първия мандат на президента Румен Радев от БСП, стана ясно от изявление в кулоарите на парламента на депутатката Ирена Анастасова - секретар на парламентарната група на социалистите.

„Радев не отстъпи от нито едно свое обещание, с което бе избран. Подкрепи недоволството на българите от наложения олигархичен модел на управление на страната. Всичко това доведе и до неговото преизбиране, защото българите оцениха това“, смята Анастасова.

Според нея Румен Радев не е разединител на нацията, както твърдят от ГЕРБ. „Той не разедини нацията, а застана зад интересите на всички България“, категорична е тя.

„БСП не се е месила в работата на президентската институция. Ние сме „за“ разделение на властите“, заяви Ирена Анастасова.

БСП безспорно даде своята оценка за първия мандат и това е успешен мандат. по-важното е, че и българският народ даде своята оценка. Убедителната победа, която извоюва президентската двойка Радев-Йотова на тези избори, показва тази оценка, каза Атанас Зафиров от БСП.

Във втория мандат президентът трябва да покаже своята убедителна функция да бъде истински обединител на нацията, така че президентската институция да бъде един гарант и за начина, по който българското общество ще премине през тези кризи.

Правомощията на президента са много ясно разписани и когато той е на мястото си, а институцията са изпълнени със съдържание, тя може да бъде гарант на нормалното функциониране на държавните власти в условията на упражняване на властта, смята Зафиров.

Когато БСП се запознае с предложенията на президента за промени в Конституцията, ще изрази позицията си, но според Зафиров сегашната е добра, просто законите трябва да бъдат спазвани.

Съвсем очаквано, противоположно е мнението на ГЕРБ. „Необяснимо е за мен как президентът, който по Конституция трябва да е надпартиен и да е обединител на всички политически сили, се превърна в разединител на нацията“, каза шефката на парламентарната им група Десислава Атанасова.

„Ние никога не сме имали вражда с президента, защото така разбираме политиката. Той беше този, който размаха юмрук на площада и този символ стана символ на разединението“, каза още Атанасова.

Тя допълни, че от ГЕРБ винаги са уважавали избора на българските граждани.

„Тонът трябва да е диалогичен между институциите. По Конституция сме задължени да работим в името на гражданите, но през последните 5 години имаше твърде много сериозни сблъсъци“, каза Атанасова.

„Надявам се за 5 години на този пост Радев да е осъзнал, че институциите са гарант както за спазването на правата на гражданите, така и за спазването на закона“, допълни тя.

"Емпиричният опит ни е научил, че президентът е склонен да злоупотребява с властта си в президентството. Заради него дори трябва да обмислим дали да не премахнем институцията служебен кабинет от Конституцията", каза заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

"Причината е, че видяхме назначените и командвани от него служебни кабинети директно да се намесват в изборите, което не им е позволено", заяви той.

По думите на Митов има само няколко държави в света с такава институция. "Иначе редовно избраният кабинет остава и управлява, докато не бъде избран нов. Това е много по-легитимен начин за предаване на власт. Това е и мотив да има по-бързо съставен кабинет", каза още Даниел Митов. 

И от втория мандат на Радев той очаква злоупотреба с власт и опит за концентрация на власт от президента. „Той така и не разбра какви са ограниченията на президентската институция по Конституция. При всички положения тепърва ще се опитва да играе роля в политическия живот, която не му е отредена“, смята Даниел Митов.

Той дори предложи, че можем да го видим в ролята на ваятел на политическото в България през създаване на други политически проекти. „Както направи с „Продължаваме промяната“, така може да направи и с други партии“, допусна Митов.

Мандат, в който през цялото време, за съжаление, мина една конфронтационна линия спрямо предишното правителство, която доведе и до война между институциите в момент, в който българската държава трябваше да демонстрира единство. Така Тома Биков от ГЕРБ коментира пред БНТ първия мандат на Румен Радев.

Не виждам знаци от страна на президента, че и вторият му мандат няма да мине по този начин. Ние се опитвахме през нашия мандат да правим различни крачки и да заровим томахавката и за съжаление не успяхме. Може би той е човекът, който трябва да търси крачки, защото носи цялата отговорност за настоящото управление, смята Биков.

Намираме се в редица кризи, всички те изискват бързи решения. Ние не виждаме в момента изобщо да има потенциал за такъв подход.

"Президентът като архитект на настоящото управление би трябвало първо да консолидира собственото си управление и да направи така, че правителството да започне да решава проблемите на хората. Всичко останало, с лозунги, със заклинания, трябва да остане в рамките на първия мандат"

Според Биков президентът управлява страната и носи отговорност за настоящото правителство. Подчерта, че свикването на КСНС не е право, а задължение на президента и каза, че има и други теми - като ценовата криза в енергетиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай