Вторник,

БСП депутат за уволненията в Булгаргаз: Има разследване на ДАНС

От: Рачо Рачев, кадър НоваНюз -
344
БСП депутат за уволненията в Булгаргаз: Има разследване на ДАНС
A
A
A

"Има връзка между освобождаването на борда на директорите на "Булгаргаз" и разследване на ДАНС", разкри в интервю за НоваНюз председателят на комисията по отбрана в парламента Атанас Зафиров, който е и заместник-председател на БСП.  Той каза още само, че българските специални служби в момента работят по теми, свързани с "Булгаргаз" и се очаква развитие.

Относно сформирането на български батальон до 1000 души, Зафиров заяви, че предстоят разговори по въпроса. Той го определи като знак, че България е коректен и предвидим член на НАТО, а самият батальон ще има възпиращ ефект.

"Нищо чудно създаването на батальона да се забави, защото в настоящата ситуация това едва ли ще е приоритет на НАТО. Той ще бъде под българско командване. Все още не е ясно какви родове войски ще включва, защото политическите разговори тепърва започват", отбеляза председателят на комисията по отбрана.

Според него трябва да сме много премерени в исканията за допълнителни войски. "Български войници няма да участват в преки военни действия", категоричен бе Зафиров.

"Българските ВВС имат спешна нужда от още 8 изтребителя, но България трудно може да си позволи да изразходва такива средства сега. Първите 8 самолета ще дойдат в края на 2023 г. и началото на 2024 година. Средствата в бюджета за тази година ще са предимно за сухопътните войски", информира той.

По отношение на самолетите, който ще дойдат у нас като еър полисинг Зафиров каза, че са многоцелеви, но ще бъдат използвани само за охраняване на въздушното ни пространство.

"На този етап няма искане към нас за дислоциране на съюзнически войски в България. Ако такова постъпи, то ще бъде обсъдено и взето решение", заяви още той.

За ремонтите на нашите самолети МИГ Атанас Зафиров каза, че е добре да се правят от производителя, но трябва да се отчита и политическия фактор, както и това, че всеки ремонт на самолети извън България носи риск.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички