Четвъртък,

Брюксел: Златните паспорти прикриват тъмния бизнес на олигарси

От: Агенция Стандарт -
399
Брюксел: Златните паспорти прикриват тъмния бизнес на олигарси
A
A
A

Европейският парламент призова тази вечер отново да се спре издаването на паспорти от държави в ЕС срещу инвестиции, познати като "златни паспорти", съобщава БТА.

Евродепутатът Софи инт Велд, вносител на доклада, настоя до края на годината Европейската комисия да представи законопроект за забрана на тези паспорти. По нейните думи документите служат не за привличане на истински инвестиции, а за тъмен бизнес, за пари с неясен произход и са в полза на съмнителни личности.

Тя отбеляза, че ЕП е срещу тези паспорти от 2014 година, както и че най-често такива документи получават руски граждани. Мнозина от тях са олигарси, свързани с Кремъл. Те избягват санкции, когато използват паспорта си от ЕС. Това трябва да спре, призова Инт Велд.

По нейните думи е редно държавите, които са издавали паспортите, да споделят получените облаги с бюджета на ЕС. Тя настоя да се забрани на чужди държави, които имат безвизов режим с ЕС, да издават "златни" паспорти.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс съобщи, че се очаква България в близките дни да одобри отпадането на тези паспорти. По неговите думи е добра новина, че Кипър е премахнал изцяло тази дейност, а Малта е спряла издаването на паспорти за граждани на Русия и Беларус. 

Припомняме, че у нас ДПС внесе два законопроекта за отмяна на "златните паспорти". Първият е за пълно премахване на механизма за инвестиционно гражданство. Вторият - за проверка на всеки един конкретен случай на предоставяне на "златни паспорти" от създаването на процедурата през 2012-а до днес. Управляващото мнозинство ги отхвърли в пленарна зала, но ДПС внесе текстовете отново между първо и второ четене на поправките в закона за българското гражданство. Движението настоява и за отмяна на т.нар. "златна виза" - предоставяне на продължително или постоянно пребиваване срещу инвестиции.

ЕК отчита, че "златните паспорти" пораждат сериозна опасност от корупция, пране на пари и за сигурността, посочи той. Рейндерс добави, че в днешната обстановка е неприемливо граждани на Русия и Беларус да получават паспорти от ЕС срещу заплащане. Тези паспорти трябва напълно да отпаднат, настоя той.

Еврокомисарят по вътрешните работги Илва Йохансон посочи, че гражданството на ЕС е едно от най-големите достижения, ценено по цял свят. Толкова евтино се продава, това са стотинки за хората от организираната престъпност. Този въпрос днес е спешен, защото създава опасност за сигурността. Трябва да се се засилят мерките за постоянно пребиваващите чужденци в ЕС, посочи тя. Еврокомисарят съобщи, че много скоро ЕК ще издаде препоръка към европейските държави, особено като се имат предвид последните събития.

Групата на Европейската народна партия заяви, че от години предупреждава за опасностите от "златните паспорти" и че половината от тях попадат в руснаци.

Социалистите и демократите отбелязаха, че много държави от ЕС предоставят начини за заобикаляне на ограниченията за престой и пребиваване на чужденци. Те призоваха да бъде прекратен достъпът на руските олигарси, както и "златните" визи и паспорти да се премахнат напълно.

От "Обнови Европа" призоваха да се отнемат паспортите и визите на попадналите в европейските санкционни списъци срещу Русия и ЕК да предложи нови общи правила в тази посока. От тази политическа група настояха държавите да проверят нотариалните данни за собственост, за да се установи дали инвестициите, срещу които са издали паспорти, са в полза на обществото.

Зелените призоваха да се спре предоставянето на паспорти и визи на поддръжниците на режима на руския президент Владимир Путин. Мръсни пари идват в Европа - ако бяхме прекратили тази дейност, щяхме да спрем руското влияние . Сега този въпрос стои спешно, добавиха от тази политическа сила.

Групата "Идентичност и демокрация" подкрепи предложенията за спирането на "златните паспорти", но посочи като проблем това, че мярката се прицелва само в руснаци. "Забравихте ли Донецк и Алепо, африканските диктатори и китайските комунисти, деспотите в арабските държави", попитаха от тази парламентарна сила.

Европейските консерватори и реформатори нарекоха предложението за отпадане на "златните паспорти" отлично и необходимо. Те настояха за проверка на вече издадените документи.

Левите заявиха, че руският елит помага на Путин, за да бъдат обстрелвани невинни хора. Според тях руските олигарси са отговорни за престъпленията срещу човечеството в Украйна.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички