Бойко: Печелим най-много пари от ЕС

Дават 2 млрд. евро повече за бг фермерите

Бойко: Печелим най-много пари от ЕС   | StandartNews.com

Брюксел. Пробив на преговорите за европейския бюджет до 2020 година. След като се пазариха цяла нощ, лидерите стигнаха до компромис. Безсънна нощ е имал и българският премиер Бойко Борисов. "Не съм си лягал, сега ни пуснаха за малко", коментира той пред бТВ в петък по обяд. Борисов обясни, че страната ни получава най-много европари. "Меркел и Ромпой ми казаха, че България получава най-много".

В същото време „ИЮ Обзървър” обаче, съобщи, че Чехия, България и Румъния не са доволни от начина, по който е изчислено кохезонното финансиране в предложения проект за бюджета на ЕС за периода 2014-2020 година. В статията се твърди, че председателят на Европейския съвет Херман ван Ромой щял се опита да се съобрази с недоволството на трите страни в нов проектобюджет, който ще бъде представен по обед в Брюксел.

За първи път в историята, бюджетът на Европейския съюз ще бъде по-малък от предишния. Въпреки това обаче новините за България са добри, ако бъде одобрено предложението, съобщава БНТ. Сега са предвидени повече пари за общата селскостопанска политика и фондовете за сближаване, които се използват предимно за строеж на инфраструктура.

Получаваме пари за безработни младежи

Два милиарда евро повече за българските фермери ще има през следващите седем години, ако Европейският съвет одобри бюджета на съюза.  Остава същият размер на парите за компенсации за затворените блокове на АЕЦ “Козлодуй” - 260 милиона за периода 2014 - 2020 година. В новия бюджет за първи път се посочва конкретна сума за борба с младежката безработица - шест милиарда евро. Те ще се разпределят между страните, където безработни са поне 25 процента от младежите. Това означава, че България ще получава пари по тази линия.

"Увеличението на финансите в някои сектори е за сметка на намаление на парите в други. По-малко са средствата за конкуренция и растеж, за различни видове мисии на Европейския съюз в трети страни, за администрация, за безопасност и гражданство", коментира министър-председателят Бойко Борисов.

Очаква се срещата на лидерите да приключи в късния следобед на 8 февруари. Те не бяха излизали от сградата 19 часа, разговорите продължават след 13.00 часа българско време.

 



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай