Бойко: Който нож вади, от нож умира (ОБЗОР)

Бойко: Който нож  вади, от нож умира (ОБЗОР) | StandartNews.com

Над 3% икономически ръст, очаква премиерът

"Много интересно - тези, които искат в момента да съборят правителството, как ще съставят ново? Неговият провал е гарантиран! Ще ми е много интересно да ги гледам как ще направят правителство! Защото те на моята порта няма да почукат, а и да почукат няма да им отвори никой!". Така премиерът Бойко Борисов коментира опитите за събаряне на кабинета "Борисов "2 по време на бизнесфорум.

"Следват президентски избори октомври, сиреч - никакъв шанс партиите да седнат да говорят разумно! Никакъв шанс! Сиреч война поне до догодина по това време. Така че всеки, когато вади ножа, трябва да знае, че и от нож се умира, а от името на правителството мога да ви кажа, че до последно ще се борим за тази стабилност и ще я отстояваме", категоричен бе Борисов. Той посочи, че е оптимист за финансовата ни стабилност. "Ако ние не си объркаме държавата", допълни той. Според него икономическият ни ръст през 2016 г. ще бъде повече от 3%. "През 2015 г. само от еврофондовете влязоха 7 млрд. лв. Затова икономистите мислят, че това е пик на нашия растеж. Само че според мен тези пари тепърва ще строят, ще купуват машини, ще наемат нова работна ръка и тепърва през 2016 г. и 2017г. ще започнат да произвеждат. Затова съм убеден, че износът ще се увеличи, защото, особено като минете по Северната тангента, виждате колко заводи се строят в момента", каза Борисов. И припомни, че близо 3 млрд. лв. са влезли в хазната от пресичането на контрабандата, което по думите му дава възможност за провеждането на социални политики.

Що се отнася до бежанската криза, Борисов заяви, че още преди година е предупредил европейските лидери, че начинът, по който разглеждат бежанската вълна, ще създаде проблем. "Месеци наред защитавах тезата, че трябва да затворим външните граници за нелегалната миграция. И да пропуснем в Европа само това, което службите са проверили или това, което е добро за европейската икономика. Този хаос с влаковете, с рейсове да се извозват бежанци да се вкарват в сърцето на Европа доведе до тежък пробив в Шенген. Седем държави затвориха границите си. Аз им казах: Нека да постъпим като братята американци. След това със зелени карти, който иска да дойде. Дори САЩ са си позволили да кажат, че ще приемат 80 000 души до 2018 г. Към момента са приели 1500 души", заяви още премиерът Борисов. Той посочи, че многократно е питал Съвета на Европа каква е горната граница мигранти, която европейските страни трябва да приемат. "Единственият оптимизъм е, че ние в Европа винаги действаме бавно като дойде криза, но накрая винаги намираме решение", допълни премиерът.

Борисов съобщи и целите на ГЕРБ за съдебната реформа. "Трябва да влязат в парламента 5 закона - Закона за съдебната власт, антикорупционния закон, НПК, ГПК и Закона за борба с тероризма", каза премиерът. По думите му в Закона за съдебната власт пък трябва да се запише всичко, което не било прието при гласуването на промените в Конституцията.

Питаме Нюланд за визите за САЩ

Пом.-държавният секретар и Борисов говориха за енергетика и отбрана

Енергетика, отбрана, реформи и визи бяха сред въпросите, които премиерът Бойко Борисов обсъди с помощник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд. Вчера тя бе у нас за броени часове като част от европейската й обиколка. Визитата на Нюланд премина без всякакви медийни изяви, а днес тя ще бъде в Давос за Световния икономически форум. Борисов и американската му гостенка оцениха като успешна форма на сътрудничество създадените работни групи за развитие на стратегическия диалог между двете страни в ключови области като сигурността, енергийната диверсификация, върховенството на закона и културните връзки. Въпросните групи бяха създадени след визитата на държавния секретар Джон Кери през януари миналата година. Премиерът и Нюланд обсъдиха и сътрудничеството в отбраната в контекста на усилията, които светът полага за овладяване на миграционна криза и заплахите за сигурността. Двамата оцениха високо взаимодействието между правоохранителните органи в борбата с тероризма. "Силната ангажираност на общественото мнение и политическата воля на правителството са фактори, които очакваме да доведат до истинска реформа в съдебната система", заяви Борисов. По думите му нейната цел е да предостави ефективно и справедливо правосъдие, а бизнесът и гражданите да се почувстват равнопоставени с държавата. "По съдебната реформа сме си поставили две цели -важните промени в Конституцията за засилване ролята на инспектората, отчета на главния прокурор пред парламента, разделянето на ВСС и др., както и влизането на конкретни дати в парламента на пет закона - за съдебната власт, антикорупционният закон, двата кодекса и законът за борба с тероризма", заяви още той. С Нюланд той си говори още за икономическо сътрудничество и енергийна диверсификация. Премиерът представи стартирането на проекта за интерконектор България-Гърция и за подкрепата, която страната ни получи за изграждането на газов хъб "Балкан". По думите му, тези два проекта, както и започналите проучвания в Черно море за добив на газ, ще гарантират енергийна независимост на България и ще разширят възможностите за диверсификация на източници и маршрути за доставка и за част от Европа.

Премиерът постави и въпроса за съществуващия визов режим за българите, които пътуват до САЩ. Той посочи, че искаме да се запазят перспективите за разширяване на програмата на САЩ за безвизови пътувания. Виктория Нюланд се срещна и с президента Росен Плевнелиев, с когото обсъди намаляване на зависимостта от руския газ и повишаване на разходите за отбрана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай