Борисов няма да сменя министри (ОБЗОР)

Борисов няма да сменя министри (ОБЗОР) | StandartNews.com

Пускат "Марица" предсрочно, авария попречи на комисар Крецу да открие Лот 2

Кабинетът работи прекрасно, който може да предложи по-добър, да заповяда, отсече премиерът

Няма да има промени в правителството. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Димитровград при инспекцията на ремонтираната жп гара.
"Кабинетът работи прекрасно, който може да предложи по-добър - да заповяда!", отсече той.
Оценката му дойде в отговор на исканата от БСП Лява България оставка на правосъдния министър Христо Иванов. Червените го атакуваха заради проведеното обсъждане и гласуване при закрити врата на Споразумението между България и Международния наказателен съд за релокация на свидетели на съда. Вчера премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на транспорта Ивайло Московски, регионалният министър Лиляна Павлова участваха в церемонията по откриването на Лот 2 на АМ "Марица" с дължина 34 км. Тя да бъде готова предсрочно до края на септември, обеща министър-председателят. Преди откриването на Лот 2 министър Павлова връчи акт 16 на шефа на АПИ инж. Лазар Лазаров за пускането на трасето. Борисов благодари на археолозите, работили по Лот 1, за спазеното обещание да приключат работата си в срок и вече са освободили пътя. Преди да открие официално участъка край Димитровград, премиерът инспектира сам трасето, като шофира джипа си до Харманли. Той остана доволен. "Драго ми е, като гледам как се преобразява България! Да е жив и здрав Жан-Клод Юнкер и всички, които ни помагат, тази европейска солидарност, с което сега това се случи", каза премиерът. Министър Лиляна Павлова добави, че с пускането на трасето е сбъдната една дългогодишна мечта и припомни, че строежът на аутобана е започнал в далечната 1979 година. Сега магистралата се изгражда със съфинансиране от Кохезионния фонд на ЕС и националния бюджет чрез ОП "Транспорт". По стара традиция вода за безаварийно каране по магистралата поля представителят от ЕК Витория Алиата ди Вилафранка. Тя отбеляза, че изграждането на "Марица", която е част от трансевропейската мрежа, е важен проект не само с национално, но и с европейско значение.

Пътен възел Димитровград в близост до с. Крепост, който беше открит в четвъртък, е най-големият в Южна България. Пресичането на автомагистралата с международен път Е-85 Димитровград - Хасково става на две нива.
Стойността на договора за строително-монтажните работи на Лот 2 е 146 564 400 лв. с ДДС. Строителният надзор е за 799 200 лв. с ДДС.

Откри и нов завод в Стара Загора

Hoв модерен зaвoд за производство на автомобилни уплътнения на международната компания "Стандард Профил груп" отвори врати официално вчера в Стара Загора. В него ще се произвеждат уплътнения за "Опел Астра", най-новия модел на "Дженерал Мотърс". Основни клиенти на компанията са още световни автомобилни гиганти като: "Фолксваген", "Фиат", "Рено", "Даймлер" и др. Инвестицията в новата производствена база, с най-модерно оборудване и върхова технология в бранша, е за 10,5 млн. евро. Лентата за официалното откриване на новите мощности прерязаха премиерът Бойко Борисов, турският посланик у нас Сюлейман Гьокче и главният изпълнителен директор на бизенс групата Турхан Дениз. "Много пъти съм казвал, че като изградим инфраструктурата, заводите идват след нея. Пускаме единия ЛОТ на АМ "Марица", след месец другия и всичко това, което се произвежда тук отива в Турция, отива по света с камиони с влакове", заяви премиерът Борисов, който поздрави собствениците и работническия колектив с новата придобивка. Той припомни, че в момента по новата скоростна жп линия за Свиленград пък се изгражда модерно съоръжение за близо 750 млн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай