Борисов настоя за актуализация на бюджета за здраве

Борисов настоя за актуализация на бюджета за здраве | StandartNews.com

Русе. Над 500 млн. е дефицитът в Здравната каса, болниците също са в дефицит. Ако сега не актуализират бюджета на Здравната каса – така, както каза Орешарски, двата месеца на служебното правителство ще доубият касата и октомври месец няма да има пари за здравеопазване. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов при откриването на „Комплексен онкологичен център – Русе".

Борисов изрази недоумението си с какво ще се запълни бюджетът и какви са "тези измишльотини" – вдигнахме пенсиите", предаде Фокус.

„Просто взеха от резерва пари и ги раздадоха. За 700 млн. са направили обществени поръчки и писали в две изречения отдолу – при осигурено финансиране само че финансиране няма. Това е същият капан като преди 5 години и октомври ще извият строителните компании и ще кажат „ама те не ни плащат". Ами то никога не е имало пари за това нещо, което сте подписали, господа", риторичен бе Борисов.

„От 500 млн., които по-рано гласуваха, са разплатили само 18 млн., за другите обаче са договорени с техните фирми и по този начин сега пазят дефицита. През октомври същите тези техни фирми ще дойдат и ще кажат „плати ни ги", ама няма пари, те не са планирани", каза още Бойко Борисов.

Той допълни, че управляващите са събрали с 350 млн. по-малко.

„Ето това правят в момента, на целия народ му стана ясно. То не е голямо удоволствие да чакаш, за да можеш да дойдеш да управляваш. Който ще се хване и моето притеснение е, че в действителност тази им некомпетентност, некадърност, наглост, виждате Мая Манолова – всички наши депутати са в парламента и чакаме като управляващи да създадат кворум, да дойдат да се разберем за тези важни закони, тя казва „ГЕРБ си отишли по плажовете". Нагло, та нагло, а нейната министърка в най-голямата криза при здравеопазването я снимат по бански в Поморие. Айде стига, с тези ли хора да седна и да говоря сериозно", коментира лидерът на ПП ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай