Борисов: 32.8% спад в заразата от COVID-19 / ОБНОВЕНА/

Борисов зарадва и пенсионерите

Борисов: 32.8% спад в заразата от COVID-19 / ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

България бележи 32.8% спад в заболеваемостта от COVID-19 в сравнение с последните две седмици. Това пише премиерът Бойко Борисов в пост във Фейсбук, като цитира данни на Европейския център за превенция и контрол на болестите. 

Борисов отбеляза, че за същия период Хърватия има ръст на заразените с 181%, Франция - 106%, Нидерландия 46% и Гърция 51%.

"В същото време благодарение на разумната си финансова политика, държавата продължава да отпуска средства за социално-икономически мерки в отговор на кризата. В момент, в който световните икономики отчитат рекорден спад, ние подпомагаме индустрията, гражданите, увеличаваме доходите и строим в цялата страна. И всичко това - без да сме теглили заем", завършва той.

Кабинетът дава 4 мнл. за реконструкция на общински път и 400 000 за ремонт на девически манастир. Това стана ясно от поредния пост на премиера Бойко Борисов във  Фейсбук от заседанието на кабинета, което се провежда с видеовръзка.

Осигурени са 4,045 млн.лева за реконструкция на общинския път Катунци-Враня/Катунци-Златолист, водещ към основни туристически обекти в община Сандански.

Наред с това на МС са гласували също подкрепа от 400 000 лева за основен ремонт на девическия манастир „Св. Петка“ в село Копривец в община Бяла.

"Манастирът е един от знаковите паметници на православната архитектура в Русенска епархия и всяка година се посещава от многобройни поклонници от страната и чужбина", пише Борисов.

"Всички български пенсионери ще получат добавка от 50 лева към пенсиите си за септември. За целта на днешното правителствено заседание отпуснахме над 106 мил. лева, предназначени за 2,1 милиона пенсионери". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешния министерски съвет, който се проведе чрез видеоконферентна връзка.

"Парите още днес ще бъдат преведени по сметките на НОИ. За втори пореден месец ще помогнем на най-уязвимите български граждани. Предвиждаме да отделим същата допълнителна сума и за октомври. Ситуацията в света не е лека и ние продължаваме с нашите действия, за да може да окажем подкрепа на всеки един българин", каза премиерът Борисов.

Припомняме, че кабинетът реши пенсионерите да имат по 50 лв. върху пенсиите три месеца. Компенсациите са заради коронавируса.

Инфраструктурните проекти винаги са били във фокуса на работата на правителството. Те са неотменен приоритет, независимо от трудностите, пред които ни изправя пандемията от коронавируса. Това написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук, като добавя, че тяхната цел е "още по-добро, по-бързо и по-безопасно пътуване на всеки един българин".

Именно затова и днес на заседанието на кабинета са били отпуснали до 379 млн. лева за модернизацията на близо 69 км от пътя Видин-Ботевград между пътния възел „Макреш“ и обходния път на гр. Монтана.

По думите му направлението Видин-Ботевград е водещ проект в инвестиционната програма на АПИ и МРРБ, тъй като с модернизацията на трасето от „Дунав мост II“ ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Струма”.

Борисов изтъква, че пътят Видин-Ботевград е като пълноводна река, по която хората и бизнесът ще се върнат в региона. Той напомня, че в подкрепа на Северозапада ще са и предвидените допълнително 200 млн. евро в новия бюджет на ЕС, които сме договорили в Брюксел за най-слабо развитите региони.

Борисов пък поръчва по най-бързия начин да се уведомят жителите на населените места в района, че са изпълнили ангажимента си."Не само че се строи, но се изпълнява целият лот", завърши Борисов.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай