Борисов критикува хулите, че българите са расисти

"Питайте английските журналисти колко расистки прояви имаше в тяхната страна", каза Борисов

Борисов критикува хулите, че българите са расисти | StandartNews.com

Критика под формата на риторичен въпрос отправи премиерът Бойко Борисов към медиите във Великобритания, които обвиниха България в расизъм след мача с Англия. "Поговорете с английските медии защо така си позволиха да ни нападнат. Колко расистки кампании имаха те“, попита министър-председателят в импровизирана пресконференция преди срещата на най-високо равнище на Европейския съюз в Брюксел.

"Питайте английските журналисти колко расистки прояви имаше в тяхната страна", каза Борисов.

"Като гледам дебатите по телевизията, всеки град иска стадион. На кой да го построиш и дадеш този стадион. Като се промени, тогава ще говорим пак. Колко пъти говорихме за детско-юношески школи и за нещата, които можем да помогнем? Това, че не искам да се ангажирам да работя с този президент на БФС и дали ще си приемат оставката му, си е тяхна работа. Аз с този президент няма да работя. Той е начело на БФС доста преди мен. Избран е от неговата партия и затова сега така го бранят", каза той за оставката на Борислав Михайлов като шеф на БФС.

"Най-глупавото и най-гадното нещо е войната. Незабавно трябва да прекратят и да седнат да вземат решение тази война да престане. Не мога да намеря логиката - още преди да започне войната и САЩ се изтеглиха. Аз няма как да изразя някаква солидарност към Анкара. Винаги сме казвали ”Ефенди, благодаря”, но за войната не може да очакват подкрепа. Там умират хора, заяви премиерът Бойко Борисов по повод турската офанзива ва сирийска територия.

Ние сме подкрепяли Турция винаги, когато е имала проблеми с миграцията, с лагерите и затова сме давали пари. Но докато води война, военни действия, аз не мога да подкрепя. Никаква солидарност не мога да имам за война. Към никого. Каквато и да е цената на това – пак го повтарям. За всичко друго сме ги подкрепяли, защото сме партньори и в НАТО, комшии сме и те ни пазят от мигрантската вълна. За войната не могат да очакват подкрепа, отсече Борисов.

Той бе попитан дали България ще спре износа на оръжия към Анкара: "Искате да съсипем военнопромишленото строене у нас ли? Така ще съсипем този бизнес отрасъл", бе отговорът му.

"Имаме за 3 млн. долара износ. Те оръжията се изнасят за места, където имаме конфликти. Ние оръжия нито за Щатите, нито за Германия, нито за Франция ще изнесем. То като спрем за Турция и ще спрем и за другите места. Просто с този въпрос искате да си убием военната индустрия. Знам кой сте и защо питате. Не един и два отрасъла така закрихме. И после като излязат на протест работниците? Можем и без тези 3 млн. долара, но какво правим?", ядоса се Борисов на журналистическия въпрос дали ще наложим ембарго на Турция и ще спрем да изнасяме оръжие за страната.

"Фолксваген" е частна компания, избира къде и как да инвестира. Чест прави на България, че се подготвихме и влязохме в първата двойка на избор. Контрапродуктивно е мисля с натиска, който подлагаме към "Фолксваген". Четири пъти съм се срещал, без да обеля и дума. Не случайно разширяваме Калотина, строим магистрала "Европа", защото знаем колко камиона и влака ще излизат на ден. Ако продължим с този тон, че едва ли не ние топим "Фолксваген", ще изберат друга дестинация. Ние само сме им предложили терените - и в София, и в Пловдив, с хеликоптери сме ги разкарвали, всичко са фотографирали", коментира той дали "Фолксваген" ще дойде у нас.

Историческа грешка би било, ако не се даде европейска перспектива на Република Северна Македония и на Албания, каза още Бойко Борисов преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

„Имаме ясно становище, много важно за Балканите, региона и съседските ни отношения – да се даде перспектива за ЕС“, категоричен беше премиерът Борисов. „Имаме толкова претенции към тях, но не бихме си позволили да ги спрем да започнат преговори. Това ще бъде тежък удар за народите в тези държави“, добави министър-председателят.

Попитан от медиите за Брекзит, премиерът Борисов отбеляза, че се възхищава на Мишел Барние и изрази благодарност за свършената от него огромна работа. Още по темата според министър-председателя няма как да се коментира, преди тя да е минала през британския парламент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай