Българските земеделци фалират! ДПС иска мерки

За фермерите ситуацията не е кризисна, тя вече е критична, предупреди Атидже Алиева-Вели

Българските земеделци фалират! ДПС иска мерки | StandartNews.com

За фермерите ситуацията не е кризисна, тя вече е критична. „В България много от земеделците са на ръба на фалита и фалират“, заяви пред БНР Атидже Алиева-Вели, евродепутат от ДПС в групата „Обнови Европа“.

„На този етап храна в Европа ще има. Вземат се спешни мерки, които да осигурят храната за европейците, но остава въпросът с поскъпването на храната, инфлацията и нейната достъпност“, подчерта тя.

„Европейската комисия предлага 500 милиона евро, мобилизацията на т.нар. кризисен резерв. Допълнително към тези средства държавите ще могат да изплатят до 200% над тези средства държавни помощи. Тук става въпрос за голямо изключение от правилата за държавните помощи, така че да има свежи пари в земеделието“, уточни Атидже Алиева-Вели.

Според нея има и мерки, които са изцяло в компетенциите на отделните държави, например намаляването на ДДС върху храните, което в България отдавна се коментира, но не се случва. „Комисията препоръчва държавите да обмислят временно намаляване на осигурителните доходи на земеделците, а ние преди месец и нещо ги вдигнахме“, каза евродепутатката.

В Украйна са разрушени 80% от пристанищата, през които се извършва износът на зърно. Горивото, предвидено за пролетната сеитба, е предоставено на армията, липсват горива за фермерите, разказа евродепутатът след проведена онлайн среща с украинския министър на земеделието.

„Целият генофонд на Украйна е унищожен. Настояват да се създаде европейски фонд, с който да се подпомогнат украинските земеделци. Да се създадат зелени коридори за експорт на земеделски продукти от Украйна“, препоръча Атидже Алиева-Вели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай