Българската позиция за Украйна. Урок по държавност от ДПС!

Единствената партия, която последователно защити националния интерес е ДПС

Българската позиция за Украйна. Урок по държавност от ДПС! | StandartNews.com

Днес, пет дни след безпрецедентната агресия от 70 години насам на Стария континент, светът е различен. За първи път Европа взе решение да купи и даде оръжие на трета страна. За първи път ЕС единодушно затвори небето си за всеки руски самолет, независимо дали е държавен или частен. А в над 20 от най-големите градове едновременно се проведоха демонстрации в подкрепа на Украйна.

За първи път драконовски финансови мерки предприе ЕС с третия транш от санкции срещу Русия.

Допълнително ще бъдат блокирани активите на руската централна банка, както и нейните транзакции. Забраняват се т.нар. златни паспорти и се създава трансатлантическа работна група, която ще осигури ефективното прилагане на финансовите санкции. Няколко руски банки ще бъдат изключени от системата SWIFT.

Къде сме ние? България изненадва с нюансирана позиция.

Военният ни министър е толкова миролюбив, че не може да изрече думата война. Вътрешният ни министър пък е толкова военизиран, че арестува деца, написали „Save Ukraine!“ на паметника на съветската армия. Четвъртият член на управляващата коалиция – БСП, излезе с позиция напук на европейската, обявявайки се против санкциите срещу Русия и против военната помощ за Украйна. А един медийно-олигархичен НПО кръг видя във войната средство да защити личния ВЕИ-интерес на ментора си Иво Прокопиев.

Урок по държавност даде на този фон партията, от която трети парламент т.нар. формации на промяната се разграничават без мотиви – ДПС. Движението първо от политическите сили у нас видя отчетливите знаци, сочещи войната и първо поиска твърда държавна позиция, съответстваща на членството на България в НАТО и ЕС.

Още във вторник, ден след като Путин призна ДНР и ЛНР, подписвайки договори за взаимопомощ с тях, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ остро осъди нарушаването на териториалната цялост на Украйна в разрез с международното право. И предупреди: "Признаването на независимостта на ДНР и ЛНР и разполагането на войски и военна техника минира мирното решаване на конфликта".

Карадайъ заяви, че ДПС настоява Народното събрание да излезе с обща декларация в подкрепа на Украйна.

След като чухме произнесените декларации от различните парламентарни групи от трибуната на НС, видяхме, че явно не могат да постигнат съгласие за обща декларация, коментира лидерът на ДПС. Час преди това три парламентарни групи – на Демократична България, ИТН и „Продължаваме промяната” излязоха с обща декларация за Украйна. БСП, макар и техен властови партньор, изненадващо липсваше от документа. А ГЕРБ като видяха управленския разнобой се възползваха от ситуацията и засипвайки с критики властта, обявиха своя декларация.

"Ние все още сме с надежда, че по такива важни въпроси Народното събрание може да постигне широко съгласие”, внесе разум Карадайъ. И заяви: „ДПС осъжда нарушаването на териториалната цялост на Украйна в разрез с международното право. Признаването на независимостта на ДНР и ЛНР и разполагането на войски и военна техника минира мирното решаване на конфликта". „Ние сме за диалог и мирно решаване на спорните въпроси. ДПС сме за спазване на международните норми и изпълнение на Минските споразумения”, каза Карадайъ.

В сряда управляващото мнозинство като щраус си зарови главата в пясъка и се скри зад приемането на бюджета, може би вярвайки че войната ще се размине. Българската позиция бе забравена, въпреки че ДПС отново настоя за това.

Първите ракетни удари в четвъртък доказаха, че българска позиция е наложителна. Докато една след друга европейските институции осъждаха агресията, а държавите в ЕС излизаха с категорични декларации, четворната коалиция кършеше ръце и се чудеше какво да прави. На председателски съвет бе взето решение за обща декларация, сформирана бе и работна група. Но текстът на документа така и не можеше да бъде финализиран. „Възраждане”, естествено бе против. Но изненадата дойде от „европейска” БСП. Оказа се, че тя не приема две думи – помощ и санкции. Започнаха совалки и почивки. ЕС вече бе обявил среща на върха, на която трябваше да отиде и премиерът Кирил Петков, а парламентът ни стоеше без позиция.

В комшията гори, а ние сме единственият парламент в Европа, който все още няма позиция, заяви Карадайъ

от трибуната. И призова народните представители да спрат дебатите във връзка с бюджета, за да преминат към "по-важната тема, която в момента е тема на целия свят".

В комшията гори. Ние имаме проблеми, ние сме съседи. Не можем да се правим, че нищо не се случва. И не можем да се занимаваме с алинеи, точки и запетаи. Ситуацията е сериозна, каза Карадайъ.

Слушам някакви коментари за контактни групи, коалиции и ред такива неща. В тази ситуация нито властта, нито коалицията са по-важни от държавата. Нека имаме държавническо поведение и отношение, и да се вземем на сериозно в тази ситуация, призова Мустафа Карадайъ.

Вместо това обаче совалките и контактните групи продължиха. В Народното събрание се появи Корнелия Нинова, затваряйки се в стаята на БСП. След нея в НС влезе и Кирил Петков – видимо притеснен, че няколко часа по-късно единствен ще говори пред срещата на върха на евролидерите само от свое име. В залата продължаваха да се оправдават с бюджета, вторачени в членове, алинеи и запетаи…

Няма да оставим страната без бюджет, ако трябва ще работим цяла нощ, но не може да оставяме българския парламент без позиция по конфликта в Украйна, заяви от трибуната и зам.-председателя на ДПС Йордан Цонев. "Това е знак към партньорите ни, знак към Украйна, знак към всички. Българският парламент е мястото, където трябва институциите да консолидират своята позиция. Не ни трябва позиция само на правителството, позиция само на президента. Трябва ни позиция на Народното събрание", категоричен бе Цонев.

Последва среща Кирил Петков – Корнелия Нинова, сред която бе взето компромисно решение

– преамбюла и точките на декларацията ще се гласуват отделно. За да може БСП да се въздържи на текста, който казва, че Народното събрание приема санкциите. И на абзаца, че парламентът подкрепя българското правителство да обмисли и предложи помощ за Украйна, кореспондираща с възможностите на българската държава. Защото според социалистите тази помощ трябва да е само хуманитарна.

Така благодарение на ДПС българският парламент излезе с позиция, осъждаща руската военна агресия в Украйна. Да, БСП, Възраждане и двама от ПП се въздържаха, но това остава вътрешен проблем. Пред Европа България е с ясна позиция. С нея на практика Движението спаси премиера – от неудобството да каже в Брюксел, че страната ни няма позиция. И от срама, че България не осъжда братоубийствената война.

В неделя, когато Путин обяви, че привежда в готовност ядрените установки на Русия, всички разбраха, че българската позиция е била правилна. Е, не всички, разбира се. БСП излезе със партийно становище, осъждащо санкциите срещу Русия и продъни ушите на всички, че оръжие няма да пращаме. Само хуманитарна помощ чрез БЧК. Но, благодарение на българската позиция, кабинетът ни вече е с развързани ръце. Решението му да затвори въздушното небе, взето преди общоевропейското, заслужава адмирации. Както и навременната помощ за Украйна.

Какво показа приемането на декларацията за Украйна? Две неща.

1. Управляващата коалиция скърца. И то сериозно. В нея партийните интереси са пред националните. И ако младите лидери на държавата ни не овладеят старите действия на партньорите си, рискуват европейското и натовското бъдеще на страната ни да бъде поставено на карта. А във времената на война – това би било пагубно.

2. Единствената партия, която последователно защити националния интерес е ДПС. Както винаги в трудни за държавата ситуации Движението загърби всякакви политически и партийни страсти и подаде ръка дори на тези, които го заклеймяват. Защото за ДПС държавността и националният интерес са над всичко.

Предстои ни 3 март. Националният празник тази година ще е ден не за тържества, а на изпитания. Защото сянката на войната в Украйна ще се надвеси над онази война, която иначе почитаме - Освободителната. Ще издържим ли теста – зависи само от нас!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай