България заплашена от война, как ще се браним от хакери

Напоследък се наблюдава увеличаване на троловете в мрежата

България заплашена от война, как ще се браним от хакери | StandartNews.com

Засега страната ни още не е в кибервойна, но се готви за лоши сценарии. В киберсигурността това е задължително, заяви пред Нова телевизия министърът на електронното управление Божидар Божанов.

По думите му кибервойна има тогава, когато кибератака води до щети в реалния свят. "Ако някой хакер успее да взриви нещо или да предизвика друг тип щети, тогава сме в ситуация на кибервойна. Иначе е стандартен фон на киберактивност, който се наблюдава и в извъннвоенно положение", допълни министърът.

"У нас има елемент, че свързаността на администрацията и управлението не е много напред, но това не може да ни топли, защото има достатъчно системи и места, по които може да бъдем атакувани. Не разчитаме на това, че нещо е на тетрадка. Критични точки са тези в обхвата на ДАНС, други са Агенцията по вписванията, НАП и други институции", каза още Божидар Божанов.

Според него напоследък се наблюдава увеличаване на троловете в мрежата. "Със сигурност има фабрика на тролове в България, не знаем колко са, но ние нямаме законодателство, с което да им противодействаме ефективно", добави Божидар Божанов.

Относно помощта, която можем да предоставим на Украйна, министър Божанов е убеден, че това, което можем да дадем, няма да реши войната, но за него трябва да предоставим военна помощ на обекта на агресия от страна на Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай