Петък,

България осъдена заради речи на Сидеров

От: Редактор -
България осъдена заради речи на Сидеров
A
A
A

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България заради речи на лидера на "Атака" Волен Сидеров от преди години, които не са били приети за дискриминационни от българските съдилища, съобщиха от Българския хелзинкски комитет (БХК).

Става дума за две дела - "Бехар и Гутман срещу България" и "Будинова и Чапразов срещу България", които се отнасят до системната антисемитска и антиромска реч на Сидеров преди и скоро след избирането му за депутат през 2006 г.

По тях ЕСПЧ приема, че са нарушени правата на жалбоподателите на зачитане на личния и семейния им живот, както и забраната за дискриминация.

И двете жалби са за серия антималцинствени публикации и речи на Сидеров в различни медии, митинги и в парламента, които бяха част от политическата му платформа и така той стана депутат.

Сред посочените от жалбоподателите изявления са пасажи от книгите му "Бумерангът на злото" и "Властта на Мамона", изявите му от предизборен митинг в Бургас през 2005 г.

По отношение на еврейската общност съдът в Страсбург посочва, че Сидеров е целял да охули евреите, използвайки в книгите си добре известни стари антисемитски и отричащи Холокоста митологеми.

По отношение на ромската общност ЕСПЧ отново приема, че националните съдилища са отдали прекалено голяма тежест на свободата на изразяване на Сидеров.

И по двете дела обаче ЕСПЧ не присъжда обезщетения за морални вреди на жалбоподателите, като приема, че самото констатиране на нарушенията е достатъчна компенсация за тях. България е осъдена да плати само разноските по делата, които са близо 5700 евро.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички