България осъдена заради речи на Сидеров

Не са били приети за дискриминационни от българските съдилища

България осъдена заради речи на Сидеров | StandartNews.com

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България заради речи на лидера на "Атака" Волен Сидеров от преди години, които не са били приети за дискриминационни от българските съдилища, съобщиха от Българския хелзинкски комитет (БХК).

Става дума за две дела - "Бехар и Гутман срещу България" и "Будинова и Чапразов срещу България", които се отнасят до системната антисемитска и антиромска реч на Сидеров преди и скоро след избирането му за депутат през 2006 г.

По тях ЕСПЧ приема, че са нарушени правата на жалбоподателите на зачитане на личния и семейния им живот, както и забраната за дискриминация.

И двете жалби са за серия антималцинствени публикации и речи на Сидеров в различни медии, митинги и в парламента, които бяха част от политическата му платформа и така той стана депутат.

Сред посочените от жалбоподателите изявления са пасажи от книгите му "Бумерангът на злото" и "Властта на Мамона", изявите му от предизборен митинг в Бургас през 2005 г.

По отношение на еврейската общност съдът в Страсбург посочва, че Сидеров е целял да охули евреите, използвайки в книгите си добре известни стари антисемитски и отричащи Холокоста митологеми.

По отношение на ромската общност ЕСПЧ отново приема, че националните съдилища са отдали прекалено голяма тежест на свободата на изразяване на Сидеров.

И по двете дела обаче ЕСПЧ не присъжда обезщетения за морални вреди на жалбоподателите, като приема, че самото констатиране на нарушенията е достатъчна компенсация за тях. България е осъдена да плати само разноските по делата, които са близо 5700 евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай