Българин от Македония иска жени да решат спора със Скопие

Не трябва да се притесняваме да ги питаме как се удържа един натиск

Българин от Македония иска жени да решат спора със Скопие | StandartNews.com

„Трябва да почерпим пример от жените политици като вицепрезидента Илияна Йотова, министър Генчовска и бившия министър Екатерина Захариева за това как се отстоява позиция по отношение на Северна Македония“, заяви пред бТВ Петър Колев, лидер на Граждански демократичен съюз в Северна Македония.

„Политиката е мъжкарска работа, която има нужда от гръбнак. Българските политици и тези в Македония имам чувството, че имаме нужда да ни дадат пример жените, които се занимават с политика. Не трябва да се притесняваме да ги питаме как се удържа един натиск“, смята Колев.

Според него единственото, което може да изкара взаимоотношенията между София и Скопие от задънена улица е конкретно решаване на проблемите, а не поемане на ангажименти за в бъдеще.

Той коментира и споровете около Гоце Делчев. „Как правото на самоопределяне може да важи само за живите, но не и за починалите. Да не би това, че Делчев се определя като Българин да е различно от другото“, попита Колев.

„За мен ключовият въпрос тук е този за човешките права, тяхната декларативност и имплементация в македонското общество. Започва да се прокрадва една идея за търговия с историческата истина и човешките права“, каза Колев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай