Благодарение на ДПС беше затворено кранчето за "златните паспорти"

Това беше потвърдено от отговор на Крум Зарков на въпрос на Йордан Цонев в парламента

Благодарение на ДПС беше затворено кранчето за "златните паспорти" | StandartNews.com

Изслушване на правосъдния министър Крум Зарков днес в Народното събрание, сложи не само окончателно точка на многогодишните спекулации на прокситата на кръга „Капитал“ по темата за „златните паспорти“, но и на практика закова именно хората на Иво Прокопиев като основни виновници чужденци да получават неправомерно българско гражданство и постоянно пребиваване.

Във въпроса си Йордан Цонев от ДПС посочи, че отмяната на инвестиционното гражданство и златните паспорти са се случили именно със законодателни инициативи на Движението за права и свободи в последните два парламента. „Бяхме поискали разследване на всичките издадени паспорти от Министерството на правосъдието, ДАНС, Прокуратурата и съответно отмяна на тези, които са издадени неправомерно, или по-точно с фиктивна инвестиция. Какво се случва с разследванията на посредниците и компаниите, които са участвали по тези процеси във връзка с издаването на златните паспорти. И имате ли информация до къде е стигнало по тези теми?“, попита Цонев от парламентарната трибуна.

Отговорът на Зарков беше категоричен:

„Това, което мога да уверя е, че волята на законодателя, и след инициатива на вашата група, се изпълнява от всички държавни органи и има ефект. Действително всичко, за което имаше съмнения, се потвърждава до голяма степен. Очевидно е имало проблем, и очевидно това, че затворихме този кран, бе добро решение. Резултатите са налице. Всички органи по държавната верига действат единодушно. Нямам информация за криминални деяния, извършени по тази линия, но всичко, което бъде поискано от компетентните органи, ще бъде предоставено“.

Така на практика служебният министър на правосъдието развенча манипулациите на говорителите на кръга „Капитал“, които упорито се опитваха да отклонят общественото внимание от собствените си схеми, за сметка на набеждаването на ДПС и конкретно на Делян Пеевски, за мнимо участие в процедурите за придобиване на гражданство.

Припомняме, че още след приемането на поправките в Закона за българското гражданство за премахване на „златните паспорти“ - станали факт благодарение и на неговия подпис под законопроекта, Пеевски направи изявление, че проверката на „златните паспорти“ ще изобличи лъжите на олигархичния кръг „Капитал“ за негово „участие“ в подобни схеми и ще освети истинските участници в злоупотребите. Тогава депутатът от ДПС изрази удовлетвореност, че усилията да се докаже липса на каквато и да е съпричастност на ДПС и в частност негова към схемите за предоставяне на инвестиционно гражданство най-накрая ще завършат с успех.

Една година по-късно това вече е факт, а от думите на Крум Зарков днес стана ясно, че след приемането на измененията в закона, веднага са били прекратени 161 висящи преписки за „златни паспорти“, както се извършва пълна проверка на абсолютно всички документи относно придобиването на инвестиционно гражданство за времето, през което законът го е позволявал. В резултат на тази законодателна инициатива - отново приета по предложение на ДПС, е отнето гражданството на 17 чужденци, използвали фиктивни инвестиции.

Не бива да се забравя и обстоятелството, че отново ДПС подаде сигнал до прокуратурата, благодарение на който с обвинение за извършено престъпление по служба се сдоби бившият изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев. Сигналът беше за това, че са допуснати сериозни нарушения на изискванията на Закона за българското гражданство, Закона за чужденците в Република България и Закона за насърчаване на инвестициите. Оказа се, че процедурите са прилагани предимно спрямо граждани на Руската Федерация и Китайската народна република с цел придобиване на българско гражданство по натурализация - т.нар. „златни паспорти“, даващи им право да пребивават на територията на страната и ЕС, а всички сертификати са били издавани именно от Стамен Янев.

Самият Янев е стар кадър на кръга „Капитал“, поради което е обяснима и фиксацията на Прокопиев в тази тема и опитите на неговите проксита да отклонят общественото внимание с лъжливи доноси против Пеевски и ДПС. Нещо повече, бившият шеф на Българската агенция за инвестиции и сегашен член на Надзорния съвет на Българската банка за развитие (инсталиран там по времето на Кирил Петков), е пряко свързан и с двамата съпредседатели на „Продължаваме промяната“. Янев е бивш фирмен адвокат на Кирил Петков, а също и съученик от гимназията в Хасково на Асен Василев.

Така днешното изслушване на министър Зарков в парламента се превърна в поредния удар против лъжата, разпространявана от прокситата в политиката, НПО-сектора и медиите на същия този кръг „Капитал“, че зад схемата с т.нар. „златни паспорти“ стоял депутатът от ДПС Делян Пеевски.  Защото именно въз основа на тези доноси той попадна в санкционния списък на САЩ и води дело в американски съд за изчистване на името си. Но след като истината вече си проби път в България, то тя неминуемо ще бъде установена и зад Океана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай