Бизнесът притиска Нинова. Какво става с газа?

Поставя на среща днес остри въпроси за мерките

Бизнесът притиска Нинова. Какво става с газа? | StandartNews.com

Индустриалци притискат Корнелия Нинова с въпроси за газа и кризата. Днес те се срещат с вицепремиера и министър на икономиката и индустрията, за да научат как бизнесът ще оцелее в тежката криза.

Антикризисни мерки и спешна среща за изясняване на ситуацията с доставките и цените на природния газ у нас поискаха преди дни в отворено писмо до министър-председателя в оставка от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

"Искаме да имаме сигурност на доставките на газ и на каква цена ще са",  каза темата на срещата Константин Стаменов, председател на БФИЕК..

Той изтъкна, че, ако се говори за диверсификация, "трябва да получим количествата си по договора с "Газпром" и да добавяме доставчици":  "Газпром" не е в санкционния списък. Големите държави не са си прекратили доставките от "Газпром". Ние не сме фенове на "Газпром", а искаме природен газ на конкурентни цени. И това ще обясним днес на г-жа Нинова. ... Ситуацията е ужасна, защото индустрията е експортно ориентирана, ние изнасяме 80% от продукцията си навън. Нашите договори са сключени 2-3 месеца напред, т.е. сега трябва да подписваме договори за периода септември, октомври и нататък. Как подписвате договор, без да знаете цената на природния газ за следващите месеци".

Икономистът Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт коментира в предаването "Преди всички", че цяла Европа е изправена пред риск от "студена зима", но ситуацията в България допълнително се усложнява от това, че няма стабилно мнозинство в парламента.

Той изрази изненада от позицията на председателя на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори и уточни: "Проблемът с "Газпром" не е, че на нас те не ни харесват или, че сме се отказали, просто руският президент Владимир Путин прие няколко указа, които тотално променят условията на договора с "Газпром" и влошават условията за България. Българската страна е направила плащане по силата на действащия договор, а "Газпром" са го върнали и са казали, че то не отговаря на указа. ... В тези условия ние да се надяваме, че ще получим количества от "Газпром" и да ги считаме за надежден търговски партньор - това изглежда несериозно. Моят призив е да не си мислим, че "Газпром" е надежден доставчик, а ние сме решили да си правим живота по-труден и интересен и затова сме решили да търсим други доставчици. Ние бяхме принудени да търсим други доставчици на природен газ". 

Икономистът подчерта, че на страни и компании от Западна Европа, които са се съгласили с новите условия, също са им намалени доставките на природен газ:  "В момента сме в ситуация, в която всички страни се чудят зали плановият ремонт на "Северен поток 1" ще свърши изобщо".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай