Сряда,

Бизнесът притиска Нинова. Какво става с газа?

От: СТАНДАРТ -
4872
Бизнесът притиска Нинова. Какво става с газа?
A
A
A

Индустриалци притискат Корнелия Нинова с въпроси за газа и кризата. Днес те се срещат с вицепремиера и министър на икономиката и индустрията, за да научат как бизнесът ще оцелее в тежката криза.

Антикризисни мерки и спешна среща за изясняване на ситуацията с доставките и цените на природния газ у нас поискаха преди дни в отворено писмо до министър-председателя в оставка от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

"Искаме да имаме сигурност на доставките на газ и на каква цена ще са",  каза темата на срещата Константин Стаменов, председател на БФИЕК..

Той изтъкна, че, ако се говори за диверсификация, "трябва да получим количествата си по договора с "Газпром" и да добавяме доставчици":  "Газпром" не е в санкционния списък. Големите държави не са си прекратили доставките от "Газпром". Ние не сме фенове на "Газпром", а искаме природен газ на конкурентни цени. И това ще обясним днес на г-жа Нинова. ... Ситуацията е ужасна, защото индустрията е експортно ориентирана, ние изнасяме 80% от продукцията си навън. Нашите договори са сключени 2-3 месеца напред, т.е. сега трябва да подписваме договори за периода септември, октомври и нататък. Как подписвате договор, без да знаете цената на природния газ за следващите месеци".

Икономистът Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт коментира в предаването "Преди всички", че цяла Европа е изправена пред риск от "студена зима", но ситуацията в България допълнително се усложнява от това, че няма стабилно мнозинство в парламента.

Той изрази изненада от позицията на председателя на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори и уточни: "Проблемът с "Газпром" не е, че на нас те не ни харесват или, че сме се отказали, просто руският президент Владимир Путин прие няколко указа, които тотално променят условията на договора с "Газпром" и влошават условията за България. Българската страна е направила плащане по силата на действащия договор, а "Газпром" са го върнали и са казали, че то не отговаря на указа. ... В тези условия ние да се надяваме, че ще получим количества от "Газпром" и да ги считаме за надежден търговски партньор - това изглежда несериозно. Моят призив е да не си мислим, че "Газпром" е надежден доставчик, а ние сме решили да си правим живота по-труден и интересен и затова сме решили да търсим други доставчици. Ние бяхме принудени да търсим други доставчици на природен газ". 

Икономистът подчерта, че на страни и компании от Западна Европа, които са се съгласили с новите условия, също са им намалени доставките на природен газ:  "В момента сме в ситуация, в която всички страни се чудят зали плановият ремонт на "Северен поток 1" ще свърши изобщо".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички