Бивш вицепремиер атакува идеята на Василев за завод за батерии

Имаме ограничен ресурс и тази идея не е най-приоритетна, казва Атанас Пеканов

Бивш вицепремиер атакува идеята на Василев за завод за батерии | StandartNews.com

Има сериозни аргументи срещу проекта за завод за батерии, който е заложен от правителството на Кирил Петков в Плана за възстановяване и устойчивост. “Ние сме сметнали, че имаме ограничен ресурс и тази идея не е най-приоритетна”, обяви в интервю за бТВ бившият вицепремиер и автор на плана Атанас Пеканов.

„Чувах скептицизъм от много експерти за тази идея. Не съм специалист в тази област, но съм се осланял на експертите. Не знам дали трябва да се влагат толкова много средства в това“, коментира Пеканов.

Бившият вицепремиер специално отбеляза, че идеята за завода е дошла от Министерството на финансите, ръководено от Асен Василев.

Що се отнася до критиката за идеята за газови пароцентрали, Пеканов отбеляза, че тя е била предложена от Министерството на енергетиката и защитена пред Европейската комисия.

Атанас Пеканов припомни, че се е борил за по-дълъг период на закриване на въглищните централи. Заради войната в Украйна, в момента Еврокомисията е по-гъвкава за стъпките, които трябва да предприемем, за да изпълним Зелената сделка, обясни Пеканов.

Той поздрави правителството, че е успяло да приключи преговорите за Плана за възстановяване и устойчивост, с което ще започне и реализацията му. Председателят на ЕК посещава всички държави членки, когато технически планът е завършен”, посочи Пеканов.

Според него планът е с цел дългосрочни инвестиции в държавата, затова не е проблем, че се е забавил, но предизвикателство ще бъде бързото въвеждане на реформите. „Голяма част от тях изискват законодателни промени, които още в следващите седмици трябва да бъдат приети”, каза Атанас Пеканов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай