Четвъртък,

Бивш вицепремиер атакува идеята на Василев за завод за батерии

От: Рачо Рачев, кадър бТВ, архив -
1291
Бивш вицепремиер атакува идеята на Василев за завод за батерии
A
A
A

Има сериозни аргументи срещу проекта за завод за батерии, който е заложен от правителството на Кирил Петков в Плана за възстановяване и устойчивост. “Ние сме сметнали, че имаме ограничен ресурс и тази идея не е най-приоритетна”, обяви в интервю за бТВ бившият вицепремиер и автор на плана Атанас Пеканов.

„Чувах скептицизъм от много експерти за тази идея. Не съм специалист в тази област, но съм се осланял на експертите. Не знам дали трябва да се влагат толкова много средства в това“, коментира Пеканов.

Бившият вицепремиер специално отбеляза, че идеята за завода е дошла от Министерството на финансите, ръководено от Асен Василев.

Що се отнася до критиката за идеята за газови пароцентрали, Пеканов отбеляза, че тя е била предложена от Министерството на енергетиката и защитена пред Европейската комисия.

Атанас Пеканов припомни, че се е борил за по-дълъг период на закриване на въглищните централи. Заради войната в Украйна, в момента Еврокомисията е по-гъвкава за стъпките, които трябва да предприемем, за да изпълним Зелената сделка, обясни Пеканов.

Той поздрави правителството, че е успяло да приключи преговорите за Плана за възстановяване и устойчивост, с което ще започне и реализацията му. Председателят на ЕК посещава всички държави членки, когато технически планът е завършен”, посочи Пеканов.

Според него планът е с цел дългосрочни инвестиции в държавата, затова не е проблем, че се е забавил, но предизвикателство ще бъде бързото въвеждане на реформите. „Голяма част от тях изискват законодателни промени, които още в следващите седмици трябва да бъдат приети”, каза Атанас Пеканов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички