Събота,

Бивш министър каза как да се спасим от ценови шок в енергетиката

От: Рачо Рачев, кадър Нова ТВ -
Бивш министър каза как да се спасим от ценови шок в енергетиката
A
A
A

Не е задължително да се стигне до енергийна криза след края на наложения от Народното събрание мораториум върху цените на тока, парното и водата за битовите потребители. Възможностите за преодоляване на шока, както с тези цени, така и с покачването на стойността на природния газ, сподели пред Нова телевизия бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

„Не е задължително след отмяната на мораториума да падне небето. Има техники, които са познати на експертите. Например електроенергията, която мрежовите оператори купуват за технологични загуби, да не я купуват на борсата, а по регулирани цени от регулатора”, обясни той.

По думите му през годините много проекти, свързани с енергетиката, не са се осъществили заради конфликт на интереси. „Най-актуалният въпрос е за интерконектора с Гърция. Тази идея възникна за първи път след прословутото спиране на газа през януари 2009 г. Тогава Европейската комисия каза, че това е проблем за енергийната сигурност. За това ни дадоха пари, за да работим по въпроса. Когато станах министър, вече бяха определени акционери в дружеството. Беше подписан устав и акционерно споразумение. Там пишеше, че ако се стигне до неразрешим проблем между акционерите, компанията се ликвидира и активите се продават на търг. Хората, които се занимаваха с това, казаха, че не може да започнат работа, защото рискът е огромен. Тогава се смени правителството в Гърция. Имахме среща с гръцкия колега и се разбрахме, че тази част от устава трябва да се промени”, поясни Трайков.

По думите му част от институциите у нас са неспособни да защитават обществения интерес. „Ако някой се опита да си върши работата, не остава дълго в тази институция”, уточни той.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички