Без комисия Росенец и преизчисляване на пенсиите

След скандал и почивка депутатите се отказаха от точките

Без комисия Росенец и преизчисляване на пенсиите | StandartNews.com

Комисия „Росенец”, преизчисляване на пенсиите и парламентарно решение за даване на 50 лв. към пенсиите на възрастните до края на годината няма да има. Трите точки не влязоха в дневния ред на последното заседание на парламента днес. Това е резултатът от спешния председателски съвет, който се състоя по време на парламентарна почивка. До нея се стигна след скандал в залата дали точките да влязат в програмата или не.

Темата повдигна първа Корнелия Нинова, настоявайки да се продължи със седмичната програма от миналата седмица. Моля да продължим заседанието от там, откъдето беше прекратено в сряда и да подложите на гласуване предложението ни за преизчисляване на пенсиите на второ четене, обърна се Нинова към председателя на НС Ива Митева.

В сряда парламентът прие на първо четене преизчислението на пенсиите, но поради процедурна невъзможност, депутатите не го гласуваха и на второ четене – нямаше абсолютен консенсус по текстовете преди окончателното приемане.

Отварянето на темата за дневния ред стана причина Демократична България да поиска и приемане на временната комисия Росенец, което пък предизвика скандал спазва ли се или правилникът на парламента.

Председателката на НС Ива Митева обясни, че никога досега дневният ред от предишната седмица не е бил продължаван в настоящата и това е нарушение на правилника. Антоанета Цонева от Демократична България обаче обвини всички, които не искат комисията, в страх.  

Вежди Рашидов настоя, ако комисията влезе в дневния ред, тя да бъде преформатирана и в нея да се включи и разследване на строежа на къщата на Иво Прокопиев на Буджака.

Мая Манолова пък призова в дневния ред да се включи и точката от миналата седмица за осигуряване на 50 лв. месечно за пенсионерите до края на годината.

Всичко това няма никакво значение, каза Маноил Манев от ГЕРБ. Защото ако президентът разпусне парламента на 11 май, временните комисии престават да съществуват, обяви Манев.

Това, което се случва в тази зала е опит за не се разглежда Росенец, да не се разглежда полицейското насилие, да се прескочи волята на народните представители, каза Арман Бабикян от „Изправи се! Мутри вън!”.

Вие тотално изпуснахте залата, тълкувате правилника както си решите, а не както решават народните представители, скочи Иван Ченчев от БСП. Той поиска Ива Митева да освободи мястото си и да го даде на зам.-председател. Блокирате пенсиите на хората, как ще спите, попита Ченчев.

Няма да прилагам правилника, както вие желаете, ще го прилагам така, както вие сте го приели, за да го прилагам, контрира Ива Митева.

Г-жо Митева, не позволявайте на колеги, които нарушават правилника да обвиняват Вас, че вие правите това, заяви Халил Летифов от ДПС. И подчерта, че и депутатите от Демократична България много добре знаят, че предложенията им са в нарушение.

Това тук стана маймунарник, заяви Христо Иванов, лидер на Демократична България и поиска почивка и свикване на председателски съвет за изглаждане на различията. Ива Митева даде почивка. След нея БСП обяви, че за да не бъде обвинявана в саботаж на парламента, се отказва от гледането на второ четене на преизчисляването на пенсиите. Надяваме се, че на база първото гласуване в следващия парламент темата ще е първа в дневния ред, каза зам.-председателят на НС Кристиян Вигенин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай