Бесен екшън в парламента. Летят обиди между "Възраждане" и Божанков

Причината е Комисията за контрол над службите

Бесен екшън в парламента. Летят обиди между "Възраждане" и Божанков | StandartNews.com

Бесен екшън се разигра в парламента по повод председателството на Комисията за контрол над службите и СРС-ата. Депутатите гледат в зала промяната в правилника, която премахва ротационното председателство на комисията. Причината е, че от тази сесия първото място се падаше на проруската "Възраждане". Атлантическото мнозинство видя в това заплаха за националната сигурност и предложи изменение в правилника, според което тази комисия вече ще има постоянен, а не ротационен председател.

Проруската "Възраждане" начело на комисията е ужасяващ пробив в националната сигурност, заяви миналата седмица председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. 

Мотивите да не подкрепим това да водите тази комисия и даже да ви отстраним от нея, се разделят на две, заяви депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков по време на дебатите, обръщайки се към "Възраждане".

„Има и персонален мотив, но вие сте хора, които казвате, че съжалявате, че Путин не е направил блицкриг в Украйна. Как ще поверим цялата секретна информация от спецслужбите на хора като вас, при все, че Русия е обявила, че България е неприятелска страна“, запита Божанков.

„Партньорите ни мислите ли как ще гледат на това. "Възраждане" е партия, която е подвигала въпроса за излизане на България от НАТО и т.н. Как може да им се има доверие. Мотивите да не подкрепим са повече от изчерпателни и персонални, и политически“, каза Божанков.

На трибуната се качи Цончо Ганев: „Преди Коледа и Нова година, в знак на протест от страна на опозицията, блокирахме работата на НС. Тогава имаше стълкновения. Месец по-късно по-точно миналата седмица, имаше тежка седмица, през която от „Възраждане“ влязохме в тежки словесни разговори с управляващите“, каза той.

„Миналата седмица управляващите казаха, че „Възраждане“ опитва да овладее службите. Каква е разликата между управляващите и Сталин? Няма разлика. Вие сте облечени в розово, нагли сте, проповядвате неомарксизъм, неокомунизъм и всичко нео. Моралното разложение ходи с вас, облечено в евроатлантически ценности“, каза националистът.

Реално погледнато имаме мнозинство, което по нищо не се различава с тези, които през 45-а година раздаваха правосъдие. Какво ще стане, като се обърне колелото на историята?“, запита Ганев.

На трибуната излезе отново Божанков. "Цончо Ганев бе за забележка. Първо е обидата. Ако ще си разменяме обиди може да кажем кой прилича на Херфлик от „Ало, ало“, само че обиди няма да си разменяме“, поде депутатът.

„Има и още една причина, поради която той трябва да получи забележка. Той трябваше да говори по темата на дебата. Тя е има ли партия „Възраждане‘ някаква проруска зависимост, поставя ли това в риск националната сигурност, ако застанат начело на комисията. Разбирам колегата Ганев, че излиза като имот експерт и говори за чужди имоти, ама като чете медии, е добре да прочете те какво пишат за имотната сделка на сина му“, закова го Божанков.

„Той сега като говори за имоти, явно има някакъв фетиш. Чувства се силен в темата и излиза да говори. Само че темата не е за евтиния имот на сина му. Темата е съвсем друга – представлява ли проруската партия „Възраждане“ риск за националната сигурност“, завърши Божанков.

Цончо Ганев излезе на трибуната за лично обяснение, а неговата група скандираше „Давай, Цончо“.

„Преди няколко месеца в старата сграда на НС, лицето Божанков си позволи в присъствието на Асен Василев, да го призове всички органи под шапката на МФ да започнат проверка на лицето Цончо Ганев и какво бил направил. Това бе желанието му да смачка опозицията. Асен Василев угоднически го послуша“, каза той.

„Същото това лице от тогава е фиксирано върху мен и семейството му. Същото това лице не коментира, че има видео записи, че участва в гей оргии. Да коментира това, а не мен и моето семейство. Това може да станете и да коментирате. Иначе на мен ми е ясно, че вашият министър може да изсипе цялата репресия върху опизицията“, завърши той, защото микрофонът му бе спрян от водещата заседанието Росица Кирова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай