Сряда,

Бъдещият македонски премиер с ключови думи за България и Петков

От: Редакция -
Бъдещият македонски премиер с ключови думи за България и Петков
A
A
A

"Историята не може да бъде единственото нещо, за което да разговаряме с България. Трябва да говорим за бъдещето. Бъдеще, претворено в инвестиционни и инфраструктурни проекти, икономическо и културно сътрудничество. Това ще сближи гражданите и ще донесе икономически ползи за тях чрез засиленото икономическо сътрудничество", заяви бъдещият на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в интервю за македонската телевизия Сител.

Така че е нормално да се говори по тези теми, нормално е да има експертни работни групи по тези теми, каза Ковачевски.

Разговорите трябва да се водят в духа на европейските ценности. Ние, като държава, имаме изградени собствени позиции в парламента, България също е изградила свои позиции. "В рамките на европейските ценности, зачитайки достойнството на двете страни, вярвам, че може да се намери решение и можем да осъществим първата междуправителствена конференция", каза Ковачевски.

Той не се ангажира с дати, като отговор на въпрос за срока, поставен от българския премиер Кирил Петков, добавяйки, че го очаква в Скопие, за да разговарят конкретно за решаване на проблема.

"Нормално е в дух на добросъседство първите премиери, с които ще се срещна, да са тези на съседните държави, по отношение на България имаме допълнително предизвикателство", посочи Ковачевски.

Очаква се той да получи мандата за съставяне на правителство от президента Стево Пендаровски още утре. По думите му съставът на новото правителство все още не е определен, и не бива да се спекулира с имената на новите министри, защото от утре ще започнат разговорите с конкретните личности - по думите му представители на партията СДСМ и личности с професионална и политическа експертност. Той посочи, че планира да скъси конституционните срокове за представяне на правителството и около 11 януари да внесе предложенията си, за да бъдат гласувани в Собранието.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички