Събота,

Бавят милиардите ни от Евросъюза. Какво става в Брюксел?

От: Рачо Рачев -
Бавят милиардите ни от Евросъюза. Какво става в Брюксел?
A
A
A

Българското правителство и Европейската комисия (ЕК) са договорили ново отлагане на оценката на националния ни план за възстановяване и устойчивост.

Новият краен срок е 15 април, но оценка може да бъде дадена и по-рано, съобщи говорителката на комисията Веерле Нойц по време на редовния брифинг на ЕК.

"Продължаваме конструктивния диалог с българските власти и сме близо до финализиране на оценяването на българския план. Служителите на ЕК и българските власти се разбраха за допълнителен 1 месец удължаване. Подчертаваме, че е в наш общ интерес тази оценка да приключи възможно най-бързо дори преди изтичането на въпросния месец", заяви Нойц.

Срокът изтичаше днес след три поредни отлагания. Сега оценката е отложена за четвърти път. България е една от малкото държави, които все още нямат одобрени планове.

Парите от Брюксел трябва да бъдат разходвани до юни 2026 година, а страната ни може да разчита на 12 милиарда и 300 милиона лева, които постъпват поетапно.

След като получи зелена светлина от Еврокомисията, планът на България трябва да бъде одобрен и от финансовите министри на страните от Евросъюза.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички