Бавят милиардите ни от Евросъюза. Какво става в Брюксел?

Новият краен срок е 15 април, но оценка може да бъде дадена и по-рано

Бавят милиардите ни от Евросъюза. Какво става в Брюксел? | StandartNews.com

Българското правителство и Европейската комисия (ЕК) са договорили ново отлагане на оценката на националния ни план за възстановяване и устойчивост.

Новият краен срок е 15 април, но оценка може да бъде дадена и по-рано, съобщи говорителката на комисията Веерле Нойц по време на редовния брифинг на ЕК.

"Продължаваме конструктивния диалог с българските власти и сме близо до финализиране на оценяването на българския план. Служителите на ЕК и българските власти се разбраха за допълнителен 1 месец удължаване. Подчертаваме, че е в наш общ интерес тази оценка да приключи възможно най-бързо дори преди изтичането на въпросния месец", заяви Нойц.

Срокът изтичаше днес след три поредни отлагания. Сега оценката е отложена за четвърти път. България е една от малкото държави, които все още нямат одобрени планове.

Парите от Брюксел трябва да бъдат разходвани до юни 2026 година, а страната ни може да разчита на 12 милиарда и 300 милиона лева, които постъпват поетапно.

След като получи зелена светлина от Еврокомисията, планът на България трябва да бъде одобрен и от финансовите министри на страните от Евросъюза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай