Атанасов обясни защо са влезли в коалиция с БСП

Енергийната бомба е заложена от ГЕРБ, казва лидерът на ДСБ

Атанасов обясни защо са влезли в коалиция с БСП | StandartNews.com

Историята с привикването на министър-председателя и неговия шеф на кабинета е абсолютна злоупотреба с власт. Главата на изпълнителната власт, човекът, който е избран от Народното събрание, иска да пита другата власт защо има толкова много публични данни за корупционни престъпления, а няма осъдени. Опитите на Гешев да затвори устата на тези, които искат да бъдат разследвани корупционните престъпления на Борисовата държава, трябва да приключат, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" Атанас Атанасов, лидер на ДСБ, съпредседател на "Демократична България" и заместник-председател на Народното събрание.

Атанас Атанасов не пожела да обсъжда темата за евентуални предсрочни избори. "Коалицията е сложна и това е ясно на всички, ние бяхме принудени да влезем в мнозинство с нашия идеологически противник, защото има по-висока цел - да бъде отстранен тежкият корупционен модел на Борисов", каза още Атанас Атанасов.

По думите му властите трябва да се контролират помежду си, няма война, а има очаквания на широки кръгове от българското общество. "Как може премиерът да дава въпроси на прокуратурата и те да му казват "еми ела да те разпитаме тогава". Хората, които протестираха по площадите, искат разследване - какво стана с онези пари в чекмеджето, с кюлчетата, с онези торби, които били от банката за "Хемус", затова пита Кирил Петков", допълни Атанас Атанасов.

 Относно напрежението около Украйна Атанас Атанасов заяви, че не знае какво ще стане в сряда, но България трябва да се държи като последователен член на НАТО. "Нас ни разглеждат като слабо звено, ние не даваме категорични знаци, че сме готови с всички сили и средства да защитаваме Алианса, давам си сметка, че един по-сериозен конфликт има риск за българската национална сигурност.

По отношение на енергетиката сме в директна тотална зависимост от руските енергийни доставки за България и това ни прави уязвими. Миналата седмица видях с очите си копие на прословутата газова карта, която се издирва и отдолу стои подписът на Теменужка Петкова, питам аз прокуратурата защо не извика г-жа Петкова да я разпита къде е тази газова карта и предложенията към нея, поемани ли са от правителството на Борисов ангажименти да не допускат алтернативни газопроводи до България и прокуратурата ще започне ли разследване - това е същественият въпрос, а не да викате Кирил Петков за някакви изрезки", подчерта Атанас Атанасов.

Според него пропагандната машина на ГЕРБ работи с пълна сила и търсят реванш, енергийната криза е заложена бомба от правителството на Борисов и ГЕРБ никога не е била дясна партия.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай