Петък,

Рамадан Аталай: Властта иска оставки, но няма визия за енергетиката

От: Рачо Рачев, кадър НоваНюз -
Рамадан Аталай: Властта иска оставки, но няма визия за енергетиката
A
A
A

Според депутата от ДПС Рамадан Аталай новото правителство няма визия за развитието на енергетиката.

По повод изказано по-рано мнение от народния представител от "Демократична България" Владислав Панев, че искат смяна на всички управителни органи и директори в енергийния сектор, Аталай каза, че приветства Панев, който иска отстраняването на директора на "Булгаргаз" Николай Павлов. "Но не виждам от изпълнителната власт да имат такова желание, защото те трябва да имат и аргументи, въз основа на които да искат оставката на всички, които днес управляват енергетиката", подчерта депутатът от ДПС в интервю за НоваНюз.

"От г-н Владислав Панев чух, че Министерството на енергетиката и шефовете на съответните бордове в енергийните предприятия не работели като един екип. Много интересно как и по какъв начин става това - аз да съм министър и екипът, с който работя, да се съмнявам в тяхната компетентност, още повече, не дай си Боже, пък да се съмняваме в саботаж. Това е най-долното нещо, което днес може да се каже, че някой днес иска да саботира енергетиката в България. Включително пък когато се ползват такива думи към независим орган, това означава, че управляващите са се взели насериозно, искат един независим орган, преписвайки им, че те са зависими от предишните и искат да назначат техни, които пък да са зависим от тях", каза още Аталай по повод коментари за определянето на цените на газа и на тока от КЕВР.

"Ако министърът на енергетиката има аргументи, може по най-бързия начин да се освободи, да си направи един екип и да работят, но те нямат визия за развитието на енергетиката. Какво предлага новият министър за развитието на енергетиката обаче? Вие да сте чули нещо", попита Аталай.

"Не може това правителство да се оправдава с краткия срок на управление, защото и министър Янев и г-н Кирил Петков и Асен Василев, и Рашков, имаха близо 7 месеца вече, те бяха в този Министерски съвет, в който одобриха и изпратиха националния план. И те дават съвсем различно мнение - "Булгаргаз" е държавно предприятие и отговорен за управлението на това предприятие е министърът на енергетиката. Дали има продажба от "Булгаргаз" директно под законова форма, няма как "Булгаргаз" да изнася под никакви законови форми газа, който е получил от Русия, директно да го изнася, накъдето и да е. По закон той го предлага на борсите. Но за да го предложи на борсите, би трябвало министърът на енергетиката да знае защо са предложили. Има излишно количество газ, което за деня е внесено в България и няма как и къде да се пласира, за домакинствата вдигнаха цената на газа и престанаха да ползват газ, и този излишък, ако има такъв, той сигурно по Закона на енергетиката са го предложили на борсите, на частната, а не на публичната борса", обясни депутатът от ДПС.

Според Рамадан Аталай е лошо ако в държавата изтича класифицирана информация, особено засягаща клаузи от договори, които са между две търговски дружества. "Не знам как е станало това, но по времето на ГЕРБ те направиха така, че всяко едно държавно предприятие има назначен от ДАНС човек, който точно това му е работата, и бих помолил и министъра на вътрешните работи, вместо да се вживява в друго амплоа, и всички наши служби, трябваше да реагират преди да се случи това, те затова са назначени - да пазят националния интерес. Да съобщят на министър-председателя как и по какъв начин е изтекла информацията, която притеснява нашите партньори", каза Аталай по повод на изтичането на конфиденциални данни от договора за доставка на азерския газ.

"Колкото до това дали се подготвят газови посредници мога да кажа, че усещането е съвсем друго нещо, но това, което може да се случи, е различно. Подозрението не е наша работа", подчерта народният представител от ДПС.

„В ДПС правим всичко възможно това правителство да успее. Не сме онези, които да търсим под вола теле и да се опитваме да им пречим”, каза Аталай.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички