Асен Василев с мрачна прогноза. Какво ни чака след 6 месеца

Увери, че правителството е подготвено и за най-черен сценарий с петрола

Асен Василев с мрачна прогноза. Какво ни чака след 6 месеца | StandartNews.com

В най-мрачния сценарий, при който бъде спряна доставката на руски петрол към България и бъде затворено движението на кораби през Босфора, икономиката на страната ни може да издържи в продължение на 6 месеца. Тази прогноза вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по време на парламентарния контрол.

Той изрази увереност, че Европейската комисия ще даде възможност България да получава руски петрол, като успоредно с това ще се търсят начини за диверсифициране на доставките на петрол.

"Шест месеца може да издържим при затваряне на Босфора и при спиране на руския петрол. Това е най-черният сценарий, който може да си представим, защото това означава, че няма откъде да влезе кораб, който да стигне до пристанище Росенец, което е основното петролно пристанище в страната. Има буфери, заложени в бюджета, които да могат да се използват за бърза реакция при такъв сценарий. Българският национален интерес, както неведнъж съм заявявал е, ние да си получим дерогацията от санкциите за петрол от една страна и от друга страна да диверсифицираме постепенно доставчиците на петрол. Да се направят магистрала, жп и петролопроводи Александруполис-Бургас-Варна-Констанца", каза вицепремиерът, цитиран от Епицентър.бг.

По думите му правителството се е подготвило за ситуация, в която от днес за утре Русия обяви, че спира доставката на петрол, както и в още по-сложната ситуация - ако бъде спряно движението през Босфора, тъй като това ще означава, че няма откъде да премине кораб с петрол от друга държава, който да стигне до пристанището Росенец, което работи с рафинерията на "Лукойл".

И допълни, че се надява да не се стига дотам.

"Българският интерес е ние да си получим дерогацията от санкциите за руския петрол от една страна и от друга страна, да диверсифицираме постепенно доставчиците на петрол", обясни вицепремиерът. Той припомни, че вече са активирани проектите за изграждане на жп магистрала и петролопроводи по трасето Александруполис - Бургас - Варна - Констанца.

Пред журналисти в парламента Асен Василев обяви, че страната ни има уверение от Европейската комисия, че ще бъде взето предвид искането да бъде включена в списъка със страните, на които ще бъде дадена отсрочка във връзка с ембарго върху вноса на руски петрол.

Колкото до възможностите на рафинерията на "Лукойл" да премине към работа с петрол извън Русия, според Василев това може да се случи от днес, но проблемът е екологичен.

"Няма достатъчно нови инсталации за сероочистване, няма достатъчно модерни инсталации, за да се гарантира екологичната сигурност на завода", обясни той. И посочи, че ако от днес за утре спре руският петрол, 6 месеца ще бъдат достатъчни за преустройване на рафинерията, така че да се премине изцяло към неруски петрол.

По отношение на подземното газово хранилище "Чирен" Асен Василев обясни, че то се пълни от началото на май. В началото на зимата е било запълнено под 100 процента, но ще бъде пълно преди следващата зима, увери вицепремиерът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай