Сряда,

Асен Василев с категорична позиция за новите санкции срещу Москва

От: Рачо Рачев -
1990
Асен Василев с категорична позиция за новите санкции срещу Москва
A
A
A

От самото начало позицията на България по отношение на петролното ембарго е ясна - ако има дерогация за част от страните, ние искаме да сме включени. Ако не, няма да подкрепим санкциите, заяви в интервю за БНТ вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

"Едната причина е, че имаме голямо количество петрол, който идва от Русия, а другата е, че има да се довършат допълнителни инсталации в "Лукойл Нефтохим", а и както знаете, в момента цената на руския петрол е доста по-ниска от Брент", каза Василев.

Технологично "Лукойл" може веднага да започне да работи с различен от руския петрол, но това крие рискове от обгазяване и проблеми за околната среда, обясни министърът.

Словакия, Унгария, Чехия и други страни също имат притеснения по отношение на ембаргото на руския петрол, подчерта той.

Заяви, че преговорите за доставки на природен газ се водят от "Булгаргаз", а не от частни фирми. "Текат много сериозни преговори и с азерската страна, за да подсигурим пълните количества да тръгнат от май месец. Срещаме много добро разбиране от страна на Азербайджан, така че аз лично съм оптимист, че това може и да стане", каза Асен Василев.

Работи се да имаме достъп и до терминалите за втечнен газ в Турция, откъдето можем да получим около 17 млрд. кубически метра гориво.

България вече не може да разчита на "Газпром", защото те са се показали като абсолютно нелоялен партньор и ненадежден контрагент, категоричен е вицепремиерът. Страната ни гледа собствения си интерес, а не този на Русия и всичко друго е изключително тежка манипулация, коментира още той.

"Парламентът ни позволи всичко, което е поискала Украйна като помощ, да ѝ бъде дадено. България си гледа интереса, който включва Украйна да излезе като победител в този конфликт и правим всичко възможно, за да може тя да спечели", заяви Василев.

Той е убеден, че Украйна ще излезе като победител във войната, но изрази мнение, че конфликтът ще продължи поне четири-пет години.

"Следващите четири-пет години ние сме във военна икономика. Трябва да планираме, че ще има постоянна несигурност, движения за газа, петрола, електроенергията. Трябва да се огледат всички логистични пътища в Европа, кои биха били засегнати и как можем да се подсигурим, така че това нещо да има най-малък ефект върху българската икономика", каза той.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички