Асен Василев с категорична позиция за новите санкции срещу Москва

Той е убеден, че Украйна ще излезе като победител във войната

Асен Василев с категорична позиция за новите санкции срещу Москва | StandartNews.com

От самото начало позицията на България по отношение на петролното ембарго е ясна - ако има дерогация за част от страните, ние искаме да сме включени. Ако не, няма да подкрепим санкциите, заяви в интервю за БНТ вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

"Едната причина е, че имаме голямо количество петрол, който идва от Русия, а другата е, че има да се довършат допълнителни инсталации в "Лукойл Нефтохим", а и както знаете, в момента цената на руския петрол е доста по-ниска от Брент", каза Василев.

Технологично "Лукойл" може веднага да започне да работи с различен от руския петрол, но това крие рискове от обгазяване и проблеми за околната среда, обясни министърът.

Словакия, Унгария, Чехия и други страни също имат притеснения по отношение на ембаргото на руския петрол, подчерта той.

Заяви, че преговорите за доставки на природен газ се водят от "Булгаргаз", а не от частни фирми. "Текат много сериозни преговори и с азерската страна, за да подсигурим пълните количества да тръгнат от май месец. Срещаме много добро разбиране от страна на Азербайджан, така че аз лично съм оптимист, че това може и да стане", каза Асен Василев.

Работи се да имаме достъп и до терминалите за втечнен газ в Турция, откъдето можем да получим около 17 млрд. кубически метра гориво.

България вече не може да разчита на "Газпром", защото те са се показали като абсолютно нелоялен партньор и ненадежден контрагент, категоричен е вицепремиерът. Страната ни гледа собствения си интерес, а не този на Русия и всичко друго е изключително тежка манипулация, коментира още той.

"Парламентът ни позволи всичко, което е поискала Украйна като помощ, да ѝ бъде дадено. България си гледа интереса, който включва Украйна да излезе като победител в този конфликт и правим всичко възможно, за да може тя да спечели", заяви Василев.

Той е убеден, че Украйна ще излезе като победител във войната, но изрази мнение, че конфликтът ще продължи поне четири-пет години.

"Следващите четири-пет години ние сме във военна икономика. Трябва да планираме, че ще има постоянна несигурност, движения за газа, петрола, електроенергията. Трябва да се огледат всички логистични пътища в Европа, кои биха били засегнати и как можем да се подсигурим, така че това нещо да има най-малък ефект върху българската икономика", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай