Асен Василев реже парите за Бентлита

Отписа "Белене"

Асен Василев реже парите за Бентлита | StandartNews.com

Спиране на течовете в бюджета и повишаване на събираемостта на данъците са основните са основните лостове, с които Асен Василев и Кирил Петков ще изпълнят мотото на кампанията си - постигане на леви цели с десни мерки.

"Повишавайки събираемостта на данъците и спирайки течовете, в бюджета се появиха 2 млрд. лева за 4 месеца. На годишна база те могат да се увеличат до между 6 и 8 милиарда. Това са 2 магистрали „Хемус“ на година.", обяви Василев в предаването "Лице в лице" по бТВ. "С тези пари можем да инвестираме спокойно в образование, да оправим болниците, да дооправим инфраструктурата и да ни останат за всички други приоритети, които едно правителство би имало", каза бившият финансов министър.

Според него по-голямото перо, на което трябва да бъде обърнато внимание в бъдеще, е спирането на кражбите.

"Така този ресурс няма да отива за "Бентли"-та и "Ролс-Ройс"-и, а за болници, училища и детски градини", категоричен бе Василев.

Той уточни, че трябва да бъде спрян и терорът над малкия бизнес.

"Тогава самият бизнес започва да мисли как да работи по-добре, вместо да се занимава с попълването на безброй форми, работа с администрация и 100 проверки на ден. Ние постигнахме 10% растеж, което не се е случвало в България от 97-98 г. насам", заяви Василев.

Площадката на АЕЦ „Белене“ трябва да бъде лицензирана отново, което е почти невъзможно след въведените нови изисквания и това, което се случи във "Фукушима". Ядрената енергетика, която ние имаме обаче трябва да бъде продължена, най-евтиният начин е да се удължи допълнително срокът на годност на реакторите на „Козлодуй“, за допълнителни мощности трябва да се мисли отново на площадката там, каза още съпредседателят на "Продължаваме промяната".

"За цените на енергоносителите у нас бяха предприети няколко мерки – програмата за енергийни помощи беше увеличена с 84 млн. лева, още през юни беше забързан ремонта на "Чаира", където 3 от 4 помпи не работеха и през ноември тези мощности трябва да заработят. Това е най-евтината електроенергия, която получаваме след АЕЦ. Освен това - завършването на българо-гръцката газова връзка, остава поставянето само на линейни тръби и се очаква до 31 декември трасето да бъде завършено. В противен случай от 1 януари започват да текат неустойки по 90 хил. евро на ден към фирмата-изпълнител", добави още той във връзка с предприетите мерки по време на предишното служебно правителство във връзка с повишаващите се цени на електроенергията у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай