Понеделник,

Асен Василев разкри: Американски адмирал лобирал за Gemcorp и IP3

От: Рачо Рачев -
3730
Асен Василев разкри: Американски адмирал лобирал за Gemcorp и IP3
A
A
A

След медийните публикации, свързани с подписания меморандум между Министерство на енергетиката и кампаниите IP3 Corporation  и Gemcorp Holding LtD, чрез пресслужбата на финансовото министерство вицепремиерът Асен Василев добави нови детайли по случая.

Инвестиционен интерес от страна на американската компания  IP3 беше заявен по време на работна вечеря на 15.02.2022 г. в рамките на посещението на българската енергийна делегация във Вашингтон. На срещата присъстваха министърът на енергетиката Александър Николов, министърът на финансите Асен Василев, посланикът на САЩ в България н. пр. Херо Мустафа, българският посланик в САЩ н.пр. Тихомир Стойчев, г-н Мигел Хернандес, както и представители на американския и българския енергиен бизнес, казват от ведомството на Василев.

В последствие на 11.03.2022 г. в България пристигна съоснователят и директор на IP3, адмирал Майкъл Хюит. Адмирал Хюит и изпълнителният директор на Gemcorp, г-н Атанас Бостанджиев, поискаха среща с министър Николов и министър Василев, на която отново беше заявен инвестиционният интерес на двете компании в българската енергетика.

В резултат на проведените разговори, Министерството на енергетиката и компаниите IP3 Corporation и Gemcotp Holding LtD подписаха меморандум, който регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия и развитие на ядрената енергетика, уточняват от Министерството на финансите.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички