Вторник,

Армията ни под лупа. Имаме ли сили при по-голям конфликт?

От: Рачо Рачев, кадър Нова ТВ -
518
Армията ни под лупа. Имаме ли сили при по-голям конфликт?
A
A
A

До конфликт между НАТО и Русия е малко вероятно да се стигне, заяви пред Нова телевизия заместник-председателят на Комисията по отбрана в НС и депутат от „Продължаваме Промяната” Благовест Белев. Той мотивира тезата си с възпиращия ефект от двете страни, който определи като „твърде сериозен”.

Белев направи коментар за това дали страната ни е защитена при евентуална рязка ескалация на конфликта. Той се позова на отговор, който получил от предишния министър на отбраната Стефан Янев. „Рязка промяна на обстановката не може да има”, каза депутатът.

„Българската армия е в състояние да защитава територията и населението на страната. Това го заявявам най-отговорно. Подчертавам - Българската армия е високопрофесионална и е в състояние да изпълни своите задължения. Хората са с висок дух и ще направят всичко възможно да защитят държавата, както украинците”, смята Белев.

Като член на НАТО България трябва да поддържа определен брой способности. Най-подготвената армия в Алианса има близо 190 способности. Нашата армия трябва да поддържа минимално количество и те са около 38, обясни Благовест Белев.

„Искам да подчертая, че всички способности, които касаят духа на Българската армия и способностите на българските офицери и войници, са на много високо ниво и са абсолютно изпълнени. Ако страната ни не е в състояние да поддържа определен тип способности, политическото и военното ръководство на Алианса взима решение за попълване на тези способности с техника от страни от НАТО. Ако се налага, също и с войски”, уточни той.

Според Белев военното и политическото ръководство на НАТО следят много отблизо военните действия и реагира адекватно спрямо развитието им. „Движението на сили и средства от едната страна, следват съответната реакция от другата”, подчерта той и даде за пример балтийските републики, които се насищат с модерна техника, която на този етап има възпиращ ефект.

„Много се надявам процесът на военните действия да затихне и да се премине към преговори. Такива индикации вече има и то не от вчера. Виждаме, че и Турция се включи като посредник и близките страни на конфликта се опитват да намерят начин за медиация и мирно решение на конфликта. Надявам се това да бъде изходът”, уточни представителят на „Продължаваме Промяната”.

На въпрос дали министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, който се очаква да пристигне у нас в края на седмицата, може да поиска наши самолети да бъдат предоставени на Украйна, заяви: „Не вярвам”.

Белев посочи, че няма притеснение за това дали някой не е филтрирал, подценил или скрил информация за инвазията на Русия в Украйна, каквито съмнения изрази Атанас Атанасов. „Правихме изслушвания и нямаме никакво основание да се съмняваме в подготвеността на нашите служби”, категоричен е зам.-председателят на Комисията по отбрана.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички