Понеделник,

Анкета: Властта губи подкрепа, опозицията стои стабилно (ГРАФИКА)

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС, архив -
1409
Анкета: Властта губи подкрепа, опозицията стои стабилно (ГРАФИКА)
A
A
A

Влошената международна обстановка, породена от войната в Украйна, води до промяна в структурата на оптимизма и песимизма на българина за бъдещето на страната. Променят се и нагласите на избирателите спрямо партиите, показват най-новите данни от национално представително проучване на Изследователския център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Делът на песимистите (47%) вече е по-голям от този на оптимистите (40%), докато само месец по-рано стойностите бяха обърнати.

Динамичните събития от последния месец като покачването на цените на основни стоки и услуги, искрите между президент и изпълнителна власт и търканията между партньорите в коалицията недвусмислено са дали своето отражение върху обществените нагласи. Регистрира се спад по основни индикатори.

Отрицателните оценки за работата на парламента се покачват от 52% през февруари до 64% през март. Положителните оценки падат от 29% през февруари до 24% през март.

При оценката за работата на правителството се вижда дори по-драстична промяна. По данни на “Тренд” от началото на мандата положителните и отрицателните оценки за работата на този кабинет бяха напълно сходни (39% положителни и 40% отрицателни през януари и февруари). През март положителните оценки за работата на правителството са 29%, а отрицателните - 56%.

Промени социолозите отчитат и при електоралните нагласи. За последните два месеца “Продължаваме промяната” губи 3,5% от подкрепата си сред гласуващите. Формацията около Кирил Петков и Асен Василев продължава да заема първа позиция, но с минимална преднина от 1% пред основния си опонент, сочи изследването. ГЕРБ от своя страна стоят статично като подкрепа с 21,9% от гласуващите. Според проучването ДПС заема трета позиция с 11,4% от заявилите, че ще гласуват на следващи избори, а веднага след нея се нарежда БСП с 10,4% от гласуващите. Следват “Има такъв народ” (7,5% от гласуващите), “Демократична България” (7,4% от гласуващите) и “Възраждане” (7,3% от гласуващите) на пренебрежима дистанция помежду им.

При оценката за работата на президента Румен Радев динамиката не е толкова сериозна, но и там се регистрира ерозия, която прекъсва положителния тренд от последните няколко месеца. През февруари 55% оценяваха положително работата на държавния глава, а 1/3 - отрицателно. През март положителните оценки са 49%, а отрицателните - 39%. Всъщност такъв спад от 6% в подкрепата за президента последно е имало в началото на 2021 г.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички