Сряда,

Андрей Райчев с неочаквана прогноза за изборите

От: стандарт -
Андрей Райчев с неочаквана прогноза за изборите
A
A
A

Много трудно е да се каже какви ще са резултатите от новите избори, защото не се знае нищо за тази нова партия, за която се говори, свързана с двамата служебни министри - Кирил Петков и Асен Василев. Това заяви социологът Андрей Рачве по Дойче веле.

 Нейните бъдещи участници намекват, че ще я има, но като министри в момента коректно се въздържат от каквото и да било повече. Те не говорят за проекта, но той очевидно набъбва и в момента много трудно може да се прецени колко е голям. Участвах в една дискусия с политолога Стойчо Стойчев, който каза, че според него могат да съберат между 400 000 и 700 000 гласа, а това е много, каза Райчев.

Ако го сложим в порядъка половин милион, получаваме една малко парадоксална картина. Не ми се вярва Трифонов да получи по-малко от половин милион - плюс-минус. Не вярвам ГЕРБ да получи нещо много различно пак от този половин милион, тъдява са и БСП, и ДБ. Та ако влязат и новите, стават пет по половин милион. Тук трябва да добавим и 300 000, които вероятно ще получи ДПС, а ако най-малката сегашна партия удържи - още едни стотина хиляди. Това е много интересна ситуация, в която никой не доминира, а имаме пет много различни партии, които ще трябва да излъчат правителство. Мен ако питате, този път ще успеят, добави Райчев.Според него то ще е коалиционно или програмно.

А може би и някоя от националистическите партии ще влезе. Като съберем всичко това, излизат някъде около 3 милиона гласа. Тоест, това е обичайният брой гласоподаватели в България и вероятно в този порядък ще бъдат резултатите. Огромно значение има, разбира се, кой ще е първи от тези пет, но в крайна сметка то не е решаващо - само ще определи поредността на ходовете. Важното е, че трябва да правят коалиция и да отпаднат една част от разделителните линии, твърди Райчев.

Той припомни, че в момента ГЕРБ и ДПС са в изолация, но "останалите пък се самоизолираха, най-вече помежду си. Тази изолация и тази самоизолация трябва да паднат, в противен случай българите ще изгонят парламента и ще поискат друг вид власт".

Според него сме на избори на 7, на 14 и на 21 ноември - или само на 14 и 21 ноември. Ако Корнелия Нинова си спази обещанието да върне мандата на 7 септември, президентът Радев на 8 може да разпусне парламента - и тогава изборите ще бъдат на 7 ноември. Избори „2 в 1" той не искаше, но вече даде малко на заден и сега ми се струва по-вероятно, че ще даде на парламента още малко време, примерно за актуализацията на бюджета, и ще го разпусне на 15 септември. Ако го разпусне на 15, има право да обяви избори за 14 ноември. 90 на сто според мен е вероятността на 14 ноември да имаме „2 в 1", на 21 ноември втори тур на президентските. Втори тур е неизбежен, колкото и гласове да набере президентът, защото списъкът с кандидати е много дълъг и той няма как да спечели още на първи тур, добави Райчев.

Според него политическиа проект „Петков-Василев" няма да е свързан с нова партия, защото няма време, но има странични ходове. Могат просто да вземат някоя съществуваща партия, както царят навремето направи, както Божков направи на предпоследните парламентарни избори. Другият вариант е през движение да влязат в някаква коалиция. Но те все още не са обявили какво са решили и можем само да гадаем, каза още Райчев.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички