Неделя,

Ананиев плаши с много висока инфлация. Предизборен ли е бюджетът?

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
207
Ананиев плаши с много висока инфлация. Предизборен ли е бюджетът?
A
A
A

"Социален експеримент" и "предизборен бюджет" - така бившият финансов министър и настоящ депутат от ГЕРБ Кирил Ананиев определи проекта за Бюджет 2022.

Според него проектът стъпва на грешна философия, прави се без приета управленска програма на правителството, а и няма годишно измерение, предвид планираната актуализация през юни. Липсва прозрачност и предвидимост, както за гражданите, така и за бизнеса, изтъкна Ананиев в интервю за БНТ.

"За мен в личен план, като човек, правил десетки бюджети на държавата - това не е моя бюджет - изграден е на грешна философия, липсват конкретни политики и реформи, структуриран е върху грешно планиране", каза бившият финансов министър.

Според Кирил Ананиев в проекта за бюджет е предвиден прекалено висок ръст на брутния вътрешен продукт - прогноза, която се разминава с тези на БНБ, Световната банка и Европейската комисия.

Индексът на предвидената инфлация от 5,6%, според Кирил Ананиев, пък е прекалено нисък. Очакванията на бившия финансов министър са за годишна инфлация от 10-11%.

Размерът на дълга също е притеснителен предвид факта, че след въвеждането на валутния борд всички финансови министри са изповядвали философията на стабилно финансово управление и политика, която да не води до прекомерно увеличаване на задлъжнялостта, коментира още Ананиев.

Според него заложеното повишение на доходите ще обхване твърде малко хора у нас, а и ще бъде изядено от инфлацията.

Евентуален военен конфликт между Русия и Украйна би повишил още повече цените на стоките у нас. "При евентуална война доставките на газ може да не са редовни, което значи, че бизнеса у нас или ще е затруднен да осъществява дейност, или ще я осъществява на много по-високи цени, а оттам и инфлацията ще се повиши", коментира Кирил Ананиев.

Според него управляващите са се забавили с компенсациите на високите цени на енергоносителите за бизнеса като е трябвало да ги въведат още през лятото.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички