Ана Караиванова подаде оставка

Ана Караиванова подаде оставка | StandartNews.com

София. Главният инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) Ана Караиванова е депозирала оставката си пред Народното събрание. Това заяви смата тя в пленарна зала при обсъждане на обобщен годишен доклад за дейността на Висшия съдебен съвет (ВСС) и за дейността на Инспектората към ВСС за 2011 г. и Обобщен годишен доклад за дейността на ВСС и за дейността на Инспектората към ВСС за 2012 г.

„Понеже разбрах в последните дни, че основната пречка за съдебната реформа е моето оставане на длъжността след изтичане на срока и това ще е единствената причина за негативния доклад, очакван от Европейската комисия, искам да заявя, че аз съм депозирала своята оставка в Народното събрание. Сега, уважаеми народни представители, сте вие на ход", заяви Караиванова в НС.

„През първия четиригодишен мандат смятам, че Инспекторатът се опита да изпълни ролята си така, както беше замисълът на законодателя – да установи един цялостен, ефикасен контрол, защото инспекторатът към Министерството на правосъдието до 2007 г. беше принизен, обезличен, смачкан. Усилието ни беше да се проверят всички съдебни органи, които са над 350, за да може да видим цялостната картина и да разберем къде са проблемите", каза тя. „Констатираме, че три пъти се призовава държавен орган, чийто адрес е публично известен и един отговорен магистрат трябва да си прегледа отговорно делото и да не го отлага. Наблюдава се безкритично продължаване на сроковете на съдебните дела.

През 2012 г. се натъкнахме на случаи по темата за обезщетение на българските граждани, пострадали от продължително правораздаване, според които излиза, че по-евтино ще излезе на гражданите да няма наказателно правораздаване. Имаме случай, че поради това, че 5 години съдия не изписал мотивите за кражби на двама крадци, делото се прекратило по давност и сега държавата ще плати на двамата крадци обезщетение. По-евтино ще им излезе на гражданите да няма правораздаване", каза още Караиванова.

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова заяви, че оставката на Ана Караиванова е лично решение и няма нищо скандално в него.

„Не мисля, че това действие се нуждае от коментар. Това е лично решение на Ана Караиванова да подаде оставка. Знаете, че нейния мандат е изтекъл. Така че няма нищо необичайно и странно в това. Караиванова, тя е много опитен юрист, известен магистрат, изключителен специалист и човек, който много го е грижа за съдебната система", заяви министърът.

„Очевидно това е знак, че имаме нужда от нов съдебен инспектор, който да бъде избран от Народното събрание, и е крайно наложително. Аз вече имах повод да кажа, че след като е възможно да намерим мнозинство за такова действие тип мораториума по договора за присъединяване, не виждам никаква пречка да се намери мнозинство по една полезна тема, каквато е главен съдебен инспектор", заяви още Златанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай