Четвъртък,

Американското посолство у нас съобщи за руски биологични оръжия

От: Рачо Рачев -
3778
Американското посолство у нас съобщи за руски биологични оръжия
A
A
A

Посолството на САЩ в София излезе днес с информация, че Русия, а не Украйна, разполага с активна програма за биологични оръжия в нарушение на Конвенцията за забрана на биологичното оръжие (КБО).

От дипломатическата мисия припомнят заявление на говорителя на Държавния департамент на САЩ от 9 март, в което се опровергава твърдението, че Съединените американски щати разработват биологични оръжия.

Твърденията на Русия за съществуването на украински военни биологични изследователски лаборатории са абсолютно неверни. Украйна стриктно спазва Конвенцията за забрана на биологичното оръжие (КБО). В противен случай САЩ не биха си сътрудничили с Украйна за мирни цели. Изследователските лаборатории в Украйна са изцяло ръководени от министерствата на здравеопазването и на земеделието на Украйна.

От своя страна САЩ е предоставяла подкрепа за реновиране и оборудване на лабораториите и за обучение на персонала им с цел по-безопасна и ефективна работа при наблюдението и реакцията при различни заболявания. От самото начало тази подкрепа е публично документирана – с гордост, яснота и прозрачност. Дейността на тези лаборатории е изцяло посветена на мирни цели, за разлика от руските програми за химически и биологически оръжия, които по своя характер са офанзивни, казват от американската дипломатическа мисия в София.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички